De IL-4/IL-13-receptorantagonist dupilumab leidt bij patiënten met astma in combinatie met chronische rinosinusitis (CRS) tot een betere kwaliteit van leven. Dat concluderen onderzoekers op basis van een post-hocanalyse van de Liberty Asthma QUEST-studie.
Patiënten met ongecontroleerd, matig tot ernstig astma in combinatie met chronische rinosinusitis (CRS) ervaren een hogere ziektelast en een lagere kwaliteit van leven dan astmapatiënten zonder CRS.
De onderzoekers in de huidige studie verrichtten een post-hocanalyse van de Liberty Asthma QUEST-studie. Deze fase III gerandomiseerde klinische trial onderzocht het effect van dupilumab bij 1902 patiënten met ongecontroleerd, matig tot ernstig astma. De studie liet zien dat patiënten die dupilumab ontvingen (200 of 300 mg subcutaan per twee weken, gedurende 52 weken) minder vaak ernstige astma-exacerbaties, een betere longfunctie, een betere astmacontrole en een betere kwaliteit van leven hadden dan patiënten die een placebo ontvingen.
In de huidige post-hocanalyse analyseerden de onderzoekers de data van 193 studiedeelnemers die naast astma ook last hadden van zelfgerapporteerde chronische rinosinusitis. Ze vergeleken bij hen het effect van dupilumab (300 mg) en placebo op de ziektespecifieke gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven (HRQoL) en de algemene gezondheidsstatus. De ziektespecifieke HRQoL bepaalden zij met de Sino Nasal Outcome Test-22 (SNOT-22), de algemene gezondheidsstatus met de EuroQol Visual Analogue Scale (EQ-VAS). Deze tests namen zij af op baseline en na 12, 24, 36 en 52 weken.
De deelnemers met astma plus CRS hadden op baseline een verminderde HRQoL. Ten opzichte van placebo verbeterde dupilumab de totaalscore van de SNOT-22-test van week 24 tot en met week 52. In week 52 was ook een statistisch significante verbetering ten opzichte van placebo zichtbaar voor vier van de vijf domeinen van de test (hinder met betrekking tot de neus, het oor/gezicht, slaap en functioneren). Alleen voor het domein ‘emotie’ was dit niet het geval. Daarnaast was een effect zichtbaar voor de vijf SNOT-22-items die deelnemers zelf het belangrijkste vonden, namelijk een verminderde geur en/of smaak, een verstopte neus, hoesten, verminderde productiviteit en vermoeid wakker worden. Tot slot verbeterde ook de algemene gezondheidsstatus statistisch ten opzichte van placebo, vanaf week 12 tot en met week 52.
De onderzoekers concluderen dat dupilumab de ziektespecifieke HRQoL en algemene gezondheidsstatus van patiënten met astma en CRS verbetert, en dat deze veranderingen wel tot een jaar aanhouden.
Bron: