Bij mensen met hiv met adequate virologische suppressie op een 3- of 4-voudige combinatie met een regime dat is gebaseerd op tenofovir alafenamide (TAF), leidt switchen naar duotherapie met dolutegravir/lamivudine (DTG/3TC) tot een duurzaam effect. Daarbij ging de behandeling gepaard met een gunstig bijwerkingenprofiel, blijkt uit een nieuwe analyse van de TANGO-studie.
Uit eerdere resultaten van de TANGO-studie bleek al dat switchen naar DTG/3TC non-inferieur was aan continueren met een triple-ART of een combinatie van 4 medicijnen. In Glasgow presenteerden onderzoekers de resultaten ten aanzien van effectiviteit en veiligheid vanaf week 196, zowel voor het cohort dat op dag 1 was geswitcht (early switch, ES; n = 369) als voor het cohort dat op week 148 switchte (late switch, LS; n = 298).
Na 196 weken was bij 83% in de ES-groep sprake van virologische suppressie van hiv-1-RNA (< 50 kopieën-RNA/ml). Minder dan 1% had meer dan 50 kopieën-RNA/ml). Verder was bij 99% van de patiënten in de ES-groep na 196 weken sprake van virologische suppressie. Slechts 1 ES-patiënt voldeed aan de confirmed virologic withdrawal-criteria (CVW), maar er was geen sprake van een INSTI- of NRTI-resistentiemutatie.
Het bijwerkingenprofiel in de ES-groep na 196 weken was vergelijkbaar met dat in de LS-groep na 48 weken. In de ES-groep waren er na de eerste 144 weken slechts weinig bijwerkingen. In deze groep stopten in deze periode 2 patiënten met de behandeling wegens bijwerkingen. Daarbij werden na de eerste 144 weken slechts 2 ernstige bijwerkingen gerapporteerd.
De resultaten laten zien dat DTG/3TC een goed alternatief is voor triple-ART of een combinatie van 4 medicijnen met een duurzame activiteit, concludeerden de onderzoekers.
Bron: