Eczeem, oogaandoeningen en het effect van tralokinumab

Delen via:
EADV 2024

Meer dan 90% van de patiënten met matig tot ernstig constitutioneel eczeem heeft al voor de start van de behandeling met een biological een ocular surface disease die gepaard gaat met een afname van het aantal gobletcellen.1 Met tralokinumab blijft het aantal gobletcellen in het oogbindvlies stabiel.

De meest gemelde bijwerking van dupilumab is een oogaandoening als gevolg van de behandeling, dupilumab-associated ocular surface disease of DAOSD. Deze aandoening vermindert de functie van de gobletcellen. Utrechtse onderzoekers hebben nu gekeken in hoeverre dit effect ook optreedt bij tralokinumab. Deze biological wordt eveneens in verband gebracht met de ontwikkeling van oculaire oppervlakteziekte (TAOSD). Maar waar dupilumab de interleukine (IL)-4 receptor en IL-13 remt, neutraliseert tralokinumab specifiek IL-13.

Oogonderzoek

Aan de prospectieve studie namen 32 patiënten deel met constitutioneel eczeem (CE) en oculaire oppervlakteziekte (OSD). Zij kregen voorafgaand aan de behandeling met tralokinumab en na 4 en 28 weken een onderzoek van een dermatoloog en een oogarts (baseline). Bij elk bezoek werd de ernst van (TA)OSD beoordeeld en is het aantal gobletcellen in de conjunctiva gekwantificeerd. Ook is gekeken naar het niveau van tralokinumab in het traanvocht.

Traanvocht

De mediane aantallen gobletcellen op baseline waren significant lager vergeleken met gezonde controles (respectievelijk 382 per mm2 vs. 1.256 per mm2, p < 0,001). TAOSD trad op bij 21,9% van de patiënten na gemiddeld 5 weken behandeling. Wel bleef het aantal gobletcellen stabiel na 28 weken behandeling met tralokinumab. Na 4 weken behandeling met tralokinumab vonden de onderzoekers significant hogere traanvochtconcentraties tralokinumab bij patiënten met matig tot ernstige OSD in vergelijking met patiënten met geen of milde OSD (0,47 mg/l vs. 0,18 mg/l, respectievelijk, p = 0,04). Dit toont aan dat tralokinumab het oogoppervlak bereikt.

Stabiele gobletcellen

Verder laten de resultaten zien dat tijdens de behandeling met tralokinumab over het geheel genomen het aantal van gobletcellen en de MUC5AC-cellen, die zorgen voor de productie van gobletcellen, stabiel blijven. Dat maakt tralokinumab een veilige en effectieve optie voor patiënten die vanwege de bijwerking DAOSD moesten stoppen met dupilumab.

Bronnen:

  1. Achten R, Thijs J, Van der Wal M, et al. Dupilumab-associated ocular surface disease in atopic dermatitis patients: clinical characteristics, ophthalmic treatment response and conjunctival goblet cell analysis. Allergy. 2023 Aug;78(8):2266-76.
  2. Dekkers C, Bakker D, Van der Wal M. Tralokinumab-associated ocular surface disease in adult patients with atopic dermatitis: clinical characteristics, goblet cell- and tear fluid analyses. EADV 2024, abstract 5904.

In aantocht: gentherapie voor epidermolysis bullosa

sep 2022 | Dermato-oncologie

Lees meer over In aantocht: gentherapie voor epidermolysis bullosa

Impact vitiligo groot: “Vraag hoe het gaat ónder de huid”

sep 2022

Lees meer over Impact vitiligo groot: “Vraag hoe het gaat ónder de huid”

Biomarker voorspelt of kind constitutioneel eczeem ontwikkelt

sep 2022 | Eczeem

Lees meer over Biomarker voorspelt of kind constitutioneel eczeem ontwikkelt

Alopecia areata: eindelijk een groeimarkt?

sep 2022

Lees meer over Alopecia areata: eindelijk een groeimarkt?

Zijn JAK-remmers de toekomst voor behandeling van constitutioneel eczeem?

sep 2022 | Eczeem

Lees meer over Zijn JAK-remmers de toekomst voor behandeling van constitutioneel eczeem?

“Stop met eliminatiediëten”

sep 2022 | Eczeem

Lees meer over “Stop met eliminatiediëten”

Real-world studie naar progressievrije overleving CTCL

sep 2022 | Lymfoom

Lees meer over Real-world studie naar progressievrije overleving CTCL

Mythes over zongebruinde huid hardnekkig en risicovol

sep 2022 | Dermato-oncologie

Lees meer over Mythes over zongebruinde huid hardnekkig en risicovol

JAK1-remmer of IL4R-antagonist: wat gebeurt er in de eczeemgenen?

sep 2022 | Eczeem

Lees meer over JAK1-remmer of IL4R-antagonist: wat gebeurt er in de eczeemgenen?