Een nieuwe immuuntherapie wordt mogelijk een behandeloptie bij nasofarynxcarcinoom. De JUPITER-02-studie toonde een significant voordeel van het anti-PD-1-antilichaam toripalimab ten opzichte van platinumgebaseerde chemotherapie. Toripalimab is een in China ontwikkeld medicijn dat daar inmiddels is geregistreerd voor derdelijnsbehandeling van nasofarynxcarcinoom.
Nasofarynxcarcinoom is een vorm van hoofd-halskanker die relatief frequent voorkomt in Azië. In de fase III-JUPITER-02-studie werd eerstelijnsbehandeling met gemcitabine/cisplatine-chemotherapie vergeleken met chemotherapie plus toripalimab. De 289 deelnemende patiënten hadden gemetastaseerd nasofarynxcarcinoom of een recidief hiervan en waren niet eerder behandeld met chemotherapie. Het primaire eindpunt van de studie was de PFS.
Toevoegen van toripalimab bleek het ziekteverloop significant te vertragen. De mediane PFS in de toripalimab- en de placebogroep was 11,7 vs. 8 maanden en de eenjaars-PFS 49,4 vs. 27,9%. Dit laatste betekent dat met het toevoegen van toripalimab het risico op ziekteprogressie en overlijden met 48% afneemt. De mediane totale overleving was nog niet bereikt, maar de eenjaarsoverleving was 91,6 vs. 87,1%. Verder was de ORR hoger (77,4 vs. 66,4%) en de mediane duur van de respons langer (10,0 vs. 5,7 maanden).
De incidentie van bijwerkingen van graad 3 of hoger was in de toripalimab- en de placebogroep vergelijkbaar met 89 vs. 89,5%. 7,5 vs. 4,9% van de patiënten stopte met de behandeling. Fatale bijwerkingen traden op bij 2,7 vs. 2,8% van de patiënten.
Het toevoegen van toripalimab aan chemotherapie zorgde voor een superieure PFS en ORR en een langere DOR dan alleen chemotherapie en had een aanvaardbaar toxiciteitsprofiel, aldus de onderzoekers. Volgens hen ondersteunen de resultaten het toevoegen van toripalimab aan chemotherapie als de nieuwe standaardbehandeling in deze setting.
Bron