Een nieuwe test die microRNA meet in bloedmonsters kan met een hoge specificiteit en sensitiviteit patiënten in een vroeg stadium van longkanker identificeren. De test lijkt ook bruikbaar voor het monitoren op een recidief.
De huidige standaard voor het screenen op longkanker bestaat uit onderzoek met een lage dosis CT. Deze methode heeft enkele belangrijke nadelen, waaronder een relatief lage specificiteit en dat CT-screeningsfaciliteiten niet voor iedere patiënt dichtbij huis beschikbaar zijn. Onderzoekers wilden daarom een makkelijker bruikbare test ontwikkelen, in het bijzonder een bloedtest op basis van microRNA.
De onderzoekers borduurden voort op een Japanse studie naar het voorkomen van microRNA’s bij 13 verschillende tumorsoorten. Op basis van die studie was al een test ontwikkeld met twee microRNA’s die specifiek wijzen op longkanker (area under the ROC-curve 0,996; sensitiviteit 95%; specificiteit 90%). In een poging de accuratesse van de test verder te verhogen, is een nieuw model ontwikkeld, opnieuw gebaseerd op de dataset uit de Japanse studie, met als doel een test te ontwikkelen op basis van vier microRNA’s.
Dit nieuwe model werd getest in een validatiedataset van 1358 longkankerpatiënten en 1970 mensen zonder longkanker. In vergelijking met de test op basis van twee microRNA’s was de accuratesse van de nieuwe test beter (area under the ROC-curve 0,999; sensitiviteit en specificiteit 99%). Verder presteerde de nieuwe test bij alle onderzochte subgroepen beter, met name bij patiënten met stadium I-ziekte en kleine tumoren. Deze bevindingen suggereren volgens de onderzoekers dat de test longkanker in een zeer vroeg stadium kan ontdekken.
Ten slotte was postoperatief een duidelijke afname te zien van de microRNA’s. Dit suggereert dat de test mogelijk ook geschikt is om te monitoren op recidieven, zo stellen de onderzoekers.
Bron
Zhang A, Hu H. A novel blood-based microRNA diagnostic test with very high accuracy for early lung cancer screening and monitoring. WCLC 2021, abstract MA07.05.