Een nieuwe studie onderstreept hoe belangrijk het is eetgewoonten onder de loep te nemen bij patiënten die met immuuntherapie starten. De resultaten suggereren dat een mediterraan dieet bij immuuntherapie met checkpointremmers is geassocieerd met een hogere respons en progressievrije overleving onder patiënten met gevorderd melanoom.
Veel eerdere studies hadden al laten zien dat het microbioom in de darmen van invloed is op de respons op checkpointremmers. Daarbij viel op dat veel van de hierbij geïmpliceerde darmmicroben duidelijk gedefinieerde associaties hebben met eetgewoonten. Hieruit kwam het idee voort dat vezelrijk eten de respons op checkpointremmers zou kunnen verbeteren.
Nederlandse en Britse onderzoekers hebben daarop de handen ineengeslagen bij de zogeheten PRIMMstudy. Hierin is bij 91 patiënten met gevorderd melanoom de link onderzocht tussen eetpatronen en respons op checkpointremmers (PD-1-remmers, CTLA4-remmers of combinatietherapie). De belangrijkste klinische eindpunten waren algehele respons (ORR), progressievrije overleving na 12 maanden (PFS12) en immuungerelateerde bijwerkingen (irAE’s) graad 2 of hoger.
Zowel het mediterrane dieet als een meer dan gemiddeld gebruik van enkelvoudige onverzadigde vetzuren (MUFA) vertoonde significant lineaire associaties met ORR en PFS12. Bij de Nederlandse deelnemers was er een positieve associatie tussen ORR en een eetpatroon met een prominente plaats voor volkorenbrood, groenten en aardappelen. In termen van voedselgroepen bleek de behandelrespons positief te worden beïnvloed door gebruik van vis, noten, volkorenproducten en peulvruchten. De onderzoekers vonden ook dat volkorenproducten en peulvruchten het risico op toxiciteit van de behandeling verkleinden. Veel rood en bewerkt vlees eten verhoogde dit risico juist.
De auteurs denken dat deze resultaten ook relevant kunnen worden voor andere patiënten, aangezien checkpointremmers ook onderzocht worden als behandeling bij andere soorten kanker, onder meer van het maag-darmkanaal.
Bron: