Behandeling met empagliflozine na een myocardinfarct heeft geen significant voordeel laten zien op het primair samengesteld eindpunt van ziekenhuisopnames wegens hartfalen en sterfte door alle oorzaken. Deze SGLT2-remmer kan echter wel nuttig zijn voor het verminderen van de risico’s van hartfalen, waaronder ziekenhuisopname, na een myocardinfarct.1 Deze resultaten werden gelijktijdig aan het congres gepubliceerd in The New England Journal of Medicine.2
In dit onderzoek werden 6.522 deelnemers met een acuut myocardinfarct (MI) geïncludeerd. Zij waren afkomstig uit 451 centra in 22 landen, en hadden geen voorgeschiedenis van hartfalen (HF). Wel hadden ze minstens 1 risicofactor voor HF naast tekenen van mogelijke hartdisfunctie, zoals een recent verlaagde linkerventrikel-ejectiefractie < 45% en/of tekenen of symptomen van congestie waarvoor behandeling nodig was. Ongeveer 32% van de deelnemers had diabetes type 2 (DM2). De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 64 jaar; circa 25% was vrouw en 84% was blank.
Binnen 14 dagen na opname in het ziekenhuis vanwege een hartaanval werd de helft van de deelnemers gerandomiseerd naar empagliflozine 10 mg per dag, terwijl de andere helft placebo kreeg. De mediane follow-up bedroeg iets minder dan 18 maanden. Het primaire gecombineerde eindpunt van het onderzoek was ziekenhuisopname wegens HF en sterfte door alle oorzaken.
De uitkomsten lieten zien dat 8,2% van de patiënten die empagliflozine kregen en 9,1% van de patiënten die placebo kregen dit primaire eindpunt bereikten. Het verschil tussen beide groepen was niet statistisch-significant. De incidentiepercentages waren respectievelijk 5,9/100 patiëntjaren en 6,6/100 patiëntjaren. Alle secundaire eindpunten die specifiek aan HF gerelateerd waren, bleken wel significant verminderd bij patiënten die met empagliflozine werden behandeld. Zo hadden de empagliflozine-patiënten 23% minder kans op een eerste ziekenhuisopname wegens HF en 33% minder kans op enige ziekenhuisopname wegens HF (inclusief recidiefopnames) in vergelijking met degenen die placebo kregen. Het samengestelde percentage van totale ziekenhuisopnames wegens HF en sterfte door HF was 31% lager bij degenen die met empagliflozine werden behandeld.
Bronnen:
- Butler J, Anker SD, Bhatt D, et al. Empagliflozin after acute myocardial infarction: results of the EMPACT-MI trial. ACC Congress 2024, abstract 402-10.
- Butler J, Jones WS, Udell JA, et al. Empagliflozin after acute myocardial infarction. N Eng J Med. 2024.