Empagliflozine, dat al wordt gebruikt om de ontwikkeling van hartfalen (HF) bij patiënten met diabetes type 2 te voorkomen, kan ook worden gebruikt om reeds bestaand HF te behandelen. Ook bij patiënten zonder diabetes. De resultaten van de EMPEROR-Reduced trial zijn inmiddels ook (online) gepubliceerd in de New England Journal of Medicine.
Van natrium-glucose-cotransporter 2 (SGLT2) remmers is eerder aangetoond dat ze bij patiënten met diabetes type 2 het risico op ernstige cardiovasculaire events en ziekenhuisopnames vanwege hartfalen verminderen. Maar zijn de remmers ook effectief bij patiënten bij wie hartfalen reeds is vastgesteld en bij patiënten zonder diabetes?
Onderzoekers beoordeelden daarom de veiligheid en werkzaamheid van empagliflozine bij patiënten met symptomatisch hartfalen met verminderde ejectiefractie (HFrEF). In totaal werden 3730 patiënten 1:1 gerandomiseerd naar empagliflozine 10 mg (n = 1863) of placebo (n = 1867). Alle patiënten kregen verder een behandeling passend bij hun aandoening(en).
De primaire uitkomstmaat tijdens de 16 maanden durende follow-up, cardiovasculair overlijden of ziekenhuisopname vanwege HF, werd bereikt bij 19,4% van de patiënten in de empagliflozine-arm versus 24,7% van de patiënten in de placeboarm (HR 0,75; 95%-BI 0,65-0,86; p < 0,001).
Renale bijwerkingen traden op bij 30 patiënten in de empagliflozine-groep en 58 patiënten in de placebogroep (HR 0,50; 95%-BI 0,32-0,77; p < 0,01). Ongecompliceerde urogenitale infecties kwamen vaker voor in de empagliflozine-groep (1,3% versus 0,4%), de frequentie van hypotensie, volumedepletie en hypoglykemie waren vergelijkbaar tussen de twee groepen.
Bron
Packer M, et al. EMPEROR-Reduced: empagliflozin in heart failure with a reduced ejection fraction, with and without diabetes. ESC Congress 2020.