De endoscopische full-thickness-resectie (eFTR) van colorectaal carcinoom heeft op de middellange termijn goede resultaten. Deze minimaal-invasieve ingreep blijkt bij een groot deel van de patiënten een orgaansparende behandeling, waarbij de kanker bij een gering aantal terugkeert. Sander Albers, promovendus in het Amsterdam UMC, presenteerde dit onderzoek tijdens de UEG Week 2023.
Endoscopische full-thickness-resectie is een nog nieuwe techniek die steeds meer wordt toegepast voor minimaal-invasieve diagnostiek en behandeling van kleine laesies T1-colorectaal carcinoom (T1CRC). Bekend is al dat via deze methode optimale histologische beoordeling mogelijk is en ook complete resectie van zelfs diep-mucosaal invasieve kankerlaesies (D-SMIC). De langetermijnuitkomsten waren nog ongewis.
Albers heeft aan de hand van gegevens uit het prospectieve colorectaal eFTR-register de resultaten van de behandeling na een mediane follow-up van ruim 3 jaar geanalyseerd. Van alle patiënten bij wie tussen eind 2015 en begin 2023 een eFTR vanwege T1CRC is verricht, is hij de histologische uitkomst en het resectieresultaat nagegaan. Vervolgens heeft bij 241 patiënten met een histologische diagnose adenocarcinoom in stadium pT1 het behandelresultaat op termijn gevolgd.
pT1-CRC
Van de pT1-CRC-patiënten had 24,9% een oppervlakkige submucosaal invasieve kanker (S-SMIC) en 71,0% een diep-submucosaal invasieve kanker (D-SMIC). In de eerste groep werd met eFTR bij 92,9% complete resectie bereikt, bij D-SMIC was dat bij 87,0% het geval. Dit resectieresultaat verschilde niet voor kleinere (< 16 mm) en grotere laesies (16-20 mm) en evenmin bij coloncarcinoom of rectumcarcinoom. Hoogrisicokenmerken werden gevonden in 38,3% van de S-MIC- en 73,7% van de D-SMIC-laesies. Dat was bij 40,4% van deze groep reden voor complete chirurgie.
Uiteindelijk beschikte Albers over follow-upgegevens van 72,1% van de patiënten met T1CRC. Albers deelde deze in 3 groepen in: een hoogrisico-surveillancegroep, een laagrisico-surveillancegroep en de groep die chirurgische resectie onderging. In de hoogrisicogroep van 66 patiënten kwam de tumor bij 6,1% terug, in de laagrisicogroep was dat bij 2,8% het geval. Van de 36 patiënten die chirurgische resectie ondergingen, kregen er 2 afstandsmetastasen. De ziektevrije overleving na 3 jaar bedroeg voor de achtereenvolgende groepen 95,6, 97,2 en 98,2%. De algehele overleving was respectievelijk 83,4, 92,6 en 100%.
Bron: