Endoscopisten kunnen vanuit een gestandaardiseerde video op een betrouwbare manier uitsluiten dat in een grote niet-gesteelde colorectale poliep een submucosale invasieve tumor aanwezig is. Daarbij maken ze gebruik van een online tool en een korte cursus.
De behandeling van grote niet-gesteelde colorectale poliepen van ≥ 20 mm groot is afhankelijk van de aan- of afwezigheid van een submucosale invasieve kanker. Het ontbreken van geschikte tools leidt tot onjuiste besluiten en bijbehorende negatieve uitkomsten voor de patiënt.
Onderzoekers uit Gent (België) en Cheltenham (Verenigd Koninkrijk) hebben ter ondersteuning van de klinische besluitvorming een eenvoudige online tool ontwikkeld. Vervolgens stuurden ze een online-enquête naar MDL-artsen en arts-assistenten die bestond uit een instructieve video van 10 minuten en 20 willekeurig gepresenteerde gestandaardiseerde video’s van grote niet-gesteelde colorectale poliepen.
Voordat ze de tool bekeken, moesten de deelnemers hun eerste indruk geven over de vraag of in de getoonde poliep een submucosale invasieve kanker aanwezig is. Deze eerste indruk voorspelde de afwezigheid van een submucosale invasieve kanker met een hoge negatief voorspellende waarde (NPV, 97,5%) en een goede nauwkeurigheid (72,3%).
Vervolgens werd aan de deelnemers gevraagd de tool te gebruiken om poliepen te classificeren op basis van het risico op een submucosale invasieve kanker, waarbij een onderverdeling werd gemaakt tussen een laag, hoog (COVERT) of zeer hoog risico (OVERT). De deelnemers konden de aanwezigheid van een door deskundigen vastgesteld hoogrisicogebied uitsluiten met een hoge NPV (97,6%), maar met een lagere nauwkeurigheid (78,6%).
De gebruikte tool moet verder in de klinische praktijk gevalideerd en toegepast worden, zodat tijdens de real-time beoordeling van grote niet-gesteelde colorectale poliepen niet ten onrechte een submucosale invasieve kanker wordt vastgesteld of een dergelijke kanker wordt gemist, met negatieve gevolgen voor de patiënt van dien.
Bron: