Onder kinderen die als zuigeling met bronchiolitis worden opgenomen in het ziekenhuis, heeft de ernst van deze aandoening geen effect op de longfunctie op 6-jarige leeftijd. Dat blijkt uit een analyse van het Amerikaanse MARC-35-cohort.
Bronchiolitis bij zuigelingen verhoogt het risico op chronische longproblemen zoals persisterend piepen en astma. Daarnaast lijkt het negatief geassocieerd met de longfunctie, zowel op de kinderleeftijd als in volwassenheid. Er zijn nog geen studies gedaan naar de dosis-responsrelatie tussen de ernst van de bronchiolitis en de longfunctie.
Amerikaanse onderzoekers bestudeerden deze relatie in de multicenter prospectieve cohortstudie MARC-35. Dit cohort bestaat uit 921 kinderen die als zuigeling (jonger dan 1 jaar) in het ziekenhuis werden opgenomen vanwege bronchiolitis. Bij deze kinderen bepaalden de onderzoekers op 6-jarige leeftijd de longfunctie. De primaire uitkomstmaat van de huidige studie was de FEV1 (% van voorspeld). Secundaire uitkomstmaten waren FEV1/FVC, FVC en luchtwegreversibiliteit (% van baseline FEV1).
De ernst van de bronchiolitis tijdens de indexopname deelden zij in drie categorieën in, op basis van de duur van de ziekenhuisopname en de noodzaak van intensieve zorg:
- ziekenhuisopname < 24 uur;
- ziekenhuisopname ≥ 24 uur;
- ic-opname, CPAP of intubatie.
Op het moment van presenteren op de ATS hadden de onderzoekers bij 411 kinderen de longfunctie gemeten. De gemiddelde FEV1 (% van voorspeld) was 102,4. Er was geen verband tussen de ernst van de bronchiolitis op zuigelingenleeftijd en de longfunctie op 6-jarige leeftijd. Ook de secundaire uitkomstmaten voor de longfunctie en een analyse gestratificeerd naar de astmastatus van de kinderen op 5-jarige leeftijd lieten geen associatie zien.
De onderzoekers concluderen dat er geen dosis-responsrelatie is tussen de ernst van bronchiolitis op zuigelingenleeftijd en de longfunctie op 6-jarige leeftijd.
Bron: