Ervaringen van deelnemers aan de ProtecT-trial leren dat radicale behandelingen van prostaatkanker ook na 12 jaar nog ingrijpende gevolgen kunnen hebben.1 Aan de hand van deze resultaten kunnen patiënten die nu de diagnose prostaatkanker krijgen, een zorgvuldiger afweging maken tussen de voor- en nadelen op de korte en langere termijn van de diverse behandelopties.
Naast de oncologische resultaten van 15 jaar ProtecT-trial (NCT02044172) zijn de uitkomsten van de kwaliteit van leven apart gepresenteerd. Tussen 1999 en 2009 ondergingen 82.429 Britse mannen tussen 50 en 69 jaar een prostaatspecifieke antigeentest (PSA-test). Deze test leidde bij 2.664 van hen tot de diagnose gelokaliseerde prostaatkanker. Uit die groep werden vervolgens 1.643 mannen gerandomiseerd naar actief volgen (n = 545), prostatectomie (n = 553) of radiotherapie (n = 545).
In een update zijn door de patiënt gerapporteerde uitkomsten (PROMs) van 12 volledige jaren geanalyseerd. De auteurs gaan ervan uit dat de resultaten ook representatief zijn voor patiënten bij wie sindsdien een modernere behandelmethode is gebruikt, met name robotgestuurde chirurgie. Veel studies uit de afgelopen 5 jaar hebben namelijk laten zien dat de diverse chirurgische en bestralingstechnieken niet resulteren in significant verschillende PROMs.
Uit de resultaten bleek dat er over een periode van 12 jaar geen verschillen waren in termen van kwaliteit van leven tussen de 3 hiervoor genoemde groepen. Wel was urineverlies ook na 12 jaar nog steeds een groter probleem in de prostatectiegroep (24%) dan in de radiografiegroep (8%) of de actief gevolgde groep (11%). Problemen met het seksueel functioneren waren vlak na de ingreep bij veel patiënten uit de prostatectomiegroep aanwezig, maar na 12 jaar was de potentie in alle 3 de groepen laag: prostatectomie 13%, actief volgen 17%, radiotherapie 15%. Ongewild verlies van ontlasting was na 12 jaar significant vaker aanwezig in de radiotherapiegroep (12%) dan in de twee andere groepen (beide 6%).
Bronnen: