Europese consensus over diagnose van neurocognitieve stoornissen op basis van biomarkers

Delen via:
EAN 2023

Een Europese multidisciplinaire werkgroep heeft door middel van een Delphi-studie een diagnostische workflow opgesteld voor het gebruik van biomarkers bij neurocognitieve stoornissen. Deze workflow draagt volgens de onderzoekers bij aan consistente diagnostiek in Europese landen en aan een kosteneffectief gebruik van biomarkers.

De huidige richtlijnen en aanbevelingen voor het gebruik van biomarkers bij neurocognitieve stoornissen zijn vooral gericht op gebruik bij specifieke ziekten. Hoe biomarkers ingezet kunnen worden in de diagnostische fase bij bepaalde klinische symptomen, is nog niet volledig duidelijk. Ook zijn de richtlijnen in verschillende Europese landen niet consistent.

23 Europese experts op het gebied van neurocognitieve stoornissen, onder wie de voorzitter van Alzheimer Europe, deden mee aan een Delphi-studie. Zij reageerden op 56 vragen die een onafhankelijk panel van experts had opgesteld op basis van systematische reviews en hun eigen ervaringen. Na 6 ronden hadden de Europese experts consensus bereikt over een groot deel van de vragen. De onderzoekers gebruikten deze informatie om een nieuwe workflow op te stellen voor het gebruik van biomarkers bij neurocognitieve stoornissen.

De workflow omvat 3 stadia. Stadium 1 bestaat uit een indeling in 11 klinische profielen, op basis van de resultaten van klinisch en neuropsychologisch onderzoek, bloedonderzoek, neuro-imaging en, in specifieke gevallen, een EEG. Stadium 2 toont de eerstelijnsbiomarker op basis van het klinische profiel in stadium 1. Stadium 3 toont de tweedelijnsbiomarker op basis van de biomarkerresultaten in stadium 2. De experts raden gebruik van biomarkers sterk aan bij patiënten jonger dan 70 jaar, maar waarschuwen voor gebruik bij personen ouder dan 85.

De onderzoekers denken dat de nieuwe workflow bijdraagt aan de bruikbaarheid van biomarkers in de klinische praktijk, maar ze plaatsen als kanttekening dat het gaat om een papieren oefening die in de praktijk nog gevalideerd moet worden.

Bron

Frisoni G, Festari C, Massa F, et al. European consensus for the biomarkerbased diagnosis of neurocognitive disorders. EAN Virtual Congress 2023, abstract OPR-050. 

AAN 2017: Cannabidiol vermindert convulsies bij dravetsyndroom

apr 2017 | Epilepsie

Lees meer over AAN 2017: Cannabidiol vermindert convulsies bij dravetsyndroom

AAN 2017: Aanhoudend effect cladribine in extensiestudie

apr 2017 | Multipele Sclerose

Lees meer over AAN 2017: Aanhoudend effect cladribine in extensiestudie

AAN 2017: Antistolling hervatten na hersenbloeding?

apr 2017 | Neuro-vasculair

Lees meer over AAN 2017: Antistolling hervatten na hersenbloeding?

AAN 2017: Grote emotionele en fysieke impact van MS

apr 2017 | Multipele Sclerose

Lees meer over AAN 2017: Grote emotionele en fysieke impact van MS

AAN 2017: Snel onderdrukking door ocrelizumab van MRI-activiteit bij RRMS

apr 2017 | Multipele Sclerose

Lees meer over AAN 2017: Snel onderdrukking door ocrelizumab van MRI-activiteit bij RRMS

AAN 2017: Sublinguale apomorfine effectief bij parkinson

apr 2017 | Bewegingsstoornissen

Lees meer over AAN 2017: Sublinguale apomorfine effectief bij parkinson