Bij patiënten met een maligne maaguitgangobstructie was een middels endoscopische echografie geleide gastrojejunostomie (EUS-GJ) succesvoller en had een kleiner risico op stentdisfunctie in vergelijking met de plaatsing van een zelfexpandeerbare metalen stent (SEMS). Het complicatierisico was vergelijkbaar. Dr. Rogier Voermans (Amsterdam UMC) presenteerde deze uitkomsten.
Een maligne maaguitgangobstructie werd in het verleden behandeld middels de plaatsing van een SEMS in het duodenum. Vanwege tumoringroei kan echter in een duodenale stent een recidief ontstaan.
EUS-GJ is een nieuwe techniek die mogelijk de recidiefkans vermindert. De voordelen ten opzichte van een SEMS zijn geëvalueerd in retrospectieve studies, maar daarin was er een matige controle voor confounders.
Deze internationale retrospectieve analyse omvatte alle 225 opeenvolgende patiënten bij wie in de periode 2015-2021 vanwege een maligne maaguitgangobstructie een duodenale SEMS werd geplaatst of die een EUS-GJ ondergingen. Na propensity-score matching zijn 170 patiënten vergeleken. De gemiddelde leeftijd was 66 jaar, 54% was vrouw, 58% had pancreaskanker, 32% peritoneale metastase en 35% ascites.
Het technische succes was vergelijkbaar voor EUS-GJ en duodenale SEMS (94,1 vs. 97,6%, p = 0,4). Een klinisch succes werd behaald door 90,6% van de patiënten in de EUS-GJ-groep en door 77,6% in de SEMS-groep (OR 2,77; p = 0,034). Klinisch succes was gedefinieerd als de mogelijkheid om na de interventie ten minste zachte vaste stoffen te eten of de aanwezigheid van een GOO-scoresysteem (GOOSS) van ≥ 2.
Stentdisfunctie, gedefinieerd als het recidiveren van de obstructieve symptomen (GOOSS ≤ 1) na een aanvankelijk klinisch succes, trad op bij respectievelijk 3,9 en 30,2% in deze twee groepen (OR 0,10, p < 0,001). De incidentiecijfers van complicaties (12 vs. 17%, p = 0,5) en ernstige complicaties (4,7 vs. 2,6%, p = 0,682) verschilden niet significant tussen de twee groepen.
Deze gegevens wijzen erop dat EUS-GJ de voorkeur zou kunnen hebben boven duodenale SEMS. Met EUS-GJ is een betere en langere orale inname mogelijk en verbetert de kwaliteit van leven van deze kwetsbare oncologische patiëntencategorie.
Bron:
Gooyer P de, Vanella G, Bronswijk M, et al. EUS-guided gastrojejunostomy shows higher clinical success and lower dysfunction rate versus duodenal stents in malignant gastric outlet obstruction: an international multicenter propensity score matched comparison. UEG Virtual Congress 2021, abstract LB04. https://programme.ueg.eu/week2021/#/details/presentations/4924.