Exagamglogene autotemcel heeft de potentie om patiënten met transfusieafhankelijke β-thalassemie met een eenmalige behandeling te genezen. Dit blijkt uit tussentijdse resultaten van de CLIMB THAL-111-studie, waarin patiënten transfusieonafhankelijkheid bereikten en bij wie hemoglobinewaarden en kwaliteit van leven verbeterden.
Exagamglogene autotemcel (exa-cel) maakt gebruik van ex vivo CRISPR/Cas9-genbewerking om de synthese van foetaal hemoglobine (HbF) te reactiveren door zich te richten op het BCL11A-gen in autologe CD34+ hematopoëtische stam- en voorlopercellen.
In de nog lopende CLIMB THAL-111-studie worden patiënten van 12 tot 35 jaar met transfusieafhankelijke β-thalassemie en een voorgeschiedenis van rodebloedceltransfusies behandeld met een enkele dosis exa-cel.
Van de tot nu toe 48 deelnemers zijn inmiddels follow-upgegevens over 27 patiënten beschikbaar. Van hen was 88,9% in staat om minstens 12 maanden een gemiddelde hemoglobine van ≥ 9 g/dl te behouden zonder transfusie.
De deelnemers die dit primaire eindpunt bereikten, hadden een gemiddelde tijd tot laatste transfusie van 37 dagen na exa-cel-infusie en bleven 12,1 tot 40,7 maanden transfusievrij. De hemoglobinespiegels en bewerkte BCL11A-allelen in beenmerg CD34+ bleven in de loop van de tijd stabiel. Ook de kwaliteit van leven bleek te verbeteren.
Het veiligheidsprofiel van exa-cel komt overeen met het op myeloablatieve busulfan gebaseerde conditioneringsregime en met de autologe transplantatieprocedures, met beheersbare bijwerkingen. Alle ernstige bijwerkingen verdwenen en er traden tijdens de studie geen sterfgevallen, studieonderbrekingen of maligniteiten op.
Bron: