De expansie van CAR-T-cellen op dag tien na infusie is mogelijk een vroege biomarker voor de respons en overlevingskans bij patiënten met B-cellymfoom, rapporteerden Italiaanse onderzoekers tijdens het EBMT-congres.
Momenteel zijn er geen bewezen bruikbare biomarkers die het effect van CAR-T-celtherapie kunnen voorspellen. Daarom gingen onderzoekers na of het monitoren van CAR-T-cellen in het bloed mogelijk de respons op de behandeling kon voorspellen. In een prospectieve studie keken zij naar de CAR-T-bloedwaarden van 53 lymfoompatiënten die in 1 centrum werden behandeld. 26 patiënten werden behandeld met tisa-cel en 27 met axi-cel. De meerderheid van de patiënten was stadium III tot IV (77%) en 42% van de patiënten had 3 of meer eerdere behandelingen gekregen. Bloedmonsters werden verzameld op dag 5, 7, 10, 14, 21 en 28 na de CAR T-celinfusie en daarna maandelijks tot maximaal 1 jaar na infusie of ziekteprogressie. De monsters werden onderzocht op CAR-T-cellen met flowcytometrie.
Na 90 dagen waren de totale responspercentages in de axi-cel- en tisa-cel-groepen respectievelijk 59% (n = 16) en 58% (n = 15), met complete responsen bij 48% (n = 13) en 58% (n = 15). Verder bleek dat patiënten die na 10 dagen een relatief hoge hoeveelheid CAR-T-cellen hadden ook frequent een goede respons vertoonden. Mediaan hadden patiënten op dat moment 25 cellen in de monsters. Of deze waarde inderdaad als biomarker gebruikt kan worden, moet verder worden onderzocht in grotere studies, benadrukken de Italianen (abstract #OS13-07).
- Tweedelijns CAR-T-celtherapie effectief bij R/R LBCL
- Itolizumab geeft duurzame respons bij acute GVHD
- Posttransplantatie cyclofosfamide kan cardiale toxiciteit opleveren
- Haplo-identieke donoren lijken goede optie voor allogene HSCT bij ph+ CML
- CAR-T-celtherapie onderzocht bij volwassen patiënten met R/R ALL
- Off-the-shelf celtherapie beloftevol bij Epstein-Barr-geassocieerde posttransplantatie ziekte
- Nieuwe behandeling voor paroxysmale nachtelijke hemoglobinurie lijkt effectief