Patiënten met factor XI-deficiëntie lijken een verhoogd risico te hebben op allergieën en hypothyreoïdie. Dit kan worden verklaard door de betrokkenheid van factor XI bij het kallikreïne-kininesysteem in ontstekingsprocessen. Verder onderzoek is echter nodig om de exacte mechanismen en klinische implicaties beter te begrijpen.1
Factor XI is een unieke stollingsfactor die naast zijn rol in de bloedstolling ook interactie heeft met het kallikreïne-kininesysteem, dat ontstekingsprocessen in het lichaam reguleert. In deze studie is onderzocht of verminderde factor XI-activiteit verband houdt met allergieën en hypothyreoïdie. Deze retrospectieve multicenter cohortstudie werd uitgevoerd met gegevens uit de periode 2018-2024. Hierbij werd gekeken naar demografie, genetische mutaties, factor XI-niveaus, International Society on Thrombosis and Haemostasis (ISTH)-bloedingsscores en comorbiditeit.
Uit de resultaten blijkt dat bij de 66 geïncludeerde patiënten (van wie 81% vrouw was) met een verminderde factor XI-activiteit en bevestigde genetische mutaties geen significante correlatie werd gevonden tussen de ernst van de bloedingssymptomen en factor XI-activiteit. Wel werd een opvallend hoog percentage comorbiditeit vastgesteld. Zo kwamen allergieën voor bij 37,9% van de patiënten en hypothyreoïdie bij 24,2%; in 54,6% van de gevallen was sprake van zowel allergieën als hypothyreoïdie. Een belangrijke bevinding in dit onderzoek was dat patiënten met factor XI-deficiëntie én allergieën/hypothyreoïdie hogere ISTH-bloedingsscores hadden dan patiënten zonder deze aandoeningen (2,13 versus 1,43; p = 0,055). Genetische analyse toonde aan dat mutaties in het serineproteasedomein significant geassocieerd waren met zowel allergieën als hypothyreoïdie.
Bron:
- Alesci RS, Verheyen J, Dempfle CE, et al. FXI deficiency beyond bleeding – is there a higher risk for allergic diseases? EAHAD Congress 2025, poster 277.