In twee identieke fase III-studies is aangetoond dat behandeling met de Janus kinase 1-remmer upadacitinib effectief is bij patiënten met matige tot ernstige atopische dermatitis. Daarmee zijn eerdere resultaten uit een fase II-onderzoek bevestigd.
In de twee parallel uitgevoerde placebogecontroleerde studies, Measure Up 1 en Measure Up 2, hadden alle deelnemers een matige tot ernstige atopische dermatitis waarbij meer dan 10% van het lichaamsoppervlak was aangedaan. Van deze patiënten bedroeg de Eczema Area and Severity Index (EASI) minimaal 16 en was de Investigator’s Global Assessment van de Atopische Dermatitis (IGA-AD) graad 3 of hoger. Het primaire eindpunt was bereikt als de EASI was afgenomen met minimaal 75% en als er duidelijk verschil was tussen het percentage patiënten met een IGA-AD graad 0 of 1 én bij wie deze score minimaal 2 graden lager was dan de uitgangswaarde in de placebogroep, vergeleken met de interventiegroep.
847 en 838 patiënten zijn behandeld met placebo of het studiemedicijn in een dosis van 15 respectievelijk 30 mg. In beide studies werd na 16 weken het primaire eindpunt bereikt. Upadacitinib was effectiever dan placebo. Met een dosis van 15 mg bereikten in Measure Up 1 en Measure Up 2 respectievelijk 69,6 en 60,1% van de patiënten de gewenste EASI-reductie. Met 30 mg was dit respectievelijk 79,8 en 72,9%, terwijl de placebogroep bleef steken op 16,3 en 13,3%. Het aandeel patiënten met een IGA-AD van 0-1 was na behandeling met beide doses van het studiemedicijn eveneens ruimschoots groter dan na behandeling met placebo. Ook op de secundaire eindpunten, zoals jeuk, kwaliteit van leven en huidverbetering scoorde upadacitinib beter dan placebo. Daarbij zorgde het middel voor weinig bijwerkingen, die bovendien vergelijkbaar waren met die bij placebobehandeling.
Bron