Uit Canadees onderzoek blijkt dat flesvoeding het risico op ijzertekort bij zeer premature baby’s tijdens de eerste levensmaanden aanzienlijk verhoogt.
IJzertekort in de kindertijd wordt geassocieerd met cognitieve, sociale en emotionele problemen op latere leeftijd. Ook flesvoeding bevat ijzer, maar dit wordt mogelijk niet hetzelfde opgenomen als ijzer uit moedermelk. Dat concluderen onderzoekers na een analyse van de medische dossiers van 392 zeer premature baby’s. Ongeveer driekwart van hen kreeg uitsluitend ijzerrijke flesvoeding, een kwart kreeg gedeeltelijk of uitsluitend borstvoeding.
Baby’s die uitsluitend flesvoeding kregen, hadden een significant hogere dagelijkse inname van ijzer dan baby’s die borstvoeding kregen. Toch had meer dan 36% van de baby’s die flesvoeding kregen en net iets meer dan 20% van de baby’s die borstvoeding kregen een ijzertekort. Een hogere ijzerinname in flesvoeding vertaalt zich dus niet altijd in hogere ijzervoorraden in het bloed.
Een mix van moedermelk en flesvoeding bleek een ijzertekort te voorkomen. Uitsluitend borstvoeding is dus niet nodig om dit voordeel te hebben. Flesgevoede baby’s die te vroeg waren geboren, bij geboorte kleiner waren of bloedtransfusies hadden gekregen, bleken een groter risico te lopen op ijzerdeficiëntie dan andere zuigelingen die flesvoeding krijgen.
Er is meer onderzoek nodig, stellen de auteurs. In de tussentijd hebben te vroeg geboren baby’s baat bij zorgvuldige monitoring van hun ijzergehalte, vooral zuigelingen die uitsluitend flesvoeding krijgen.
Bron: