Binnen de groep van anti-CGRP monoklonale antilichamen heeft erenumab een veel hogere constipatiefrequentie dan de data uit klinische onderzoeken weergeven. De verschillende bijwerkingenprofielen van diverse middelen in deze groep geneesmiddelen zou verklaard kunnen worden door de verschillende werkingsmechanismen.
Er gaan steeds vaker geluiden op dat constipatie een frequent voorkomende bijwerking is van de anti-CGRP monoklonale antilichamen. Dit effect kan worden toegeschreven aan de rol van CGRP bij de peristaltiek en het reguleren van de ionen- en waterafscheiding in de darmen. Zweedse onderzoekers hebben uitgezocht of er verschil bestaat tussen de diverse anti-CGRP monoklonale antilichamen (erenumab, galcanezumab en fremanezumab) betreffende de frequentie van constipatie. Zij deden dit aan de hand van een retrospectieve analyse waarin 345 patiënten waren opgenomen. De verdeling was als volgt: 212 patiënten kregen erenumab, 100 fremanezumab en 33 galcanezumab als eerste anti-CGRP monoklonaal antilichaam. De ernst van de door de behandeling geïnduceerde/verergerde constipatie werd gecategoriseerd op een schaal van 0 tot 3, waarbij 3 stopzetting van de behandeling betekende.
Constipatie deed zich voor bij 51,4% van de patiënten die met erenumab werden behandeld, bij 33,3% van de met fremanezumab behandelde patiënten en bij 12,1% van de patiënten die galcanezumab kregen. Van de patiënten die met erenumab werden behandeld, schakelde 24,5% over op een ander anti-CGRP monoklonaal antilichaam wegens constipatie. Voor 21,2% gold dat het ontbreken en/of verdwijnen van het effect de reden van de switch was. Patiënten die van erenumab overschakelden op galcanezumab of fremanezumab ondervonden significant mildere constipatieklachten (p < 0,0001). Zelfs degenen die overstapten vanwege het ontbreken en/of verdwijnen van het effect rapporteerden een verbetering van hun constipatie (p = 0,011).
De onderzoekers gaven als aanbeveling mee dat behandelaars bij het kiezen van de migrainebehandeling rekening houden met constipatie. Bij ernstige constipatie zou men moeten proberen over te schakelen op een ander anti-CGRP monoklonaal antilichaam.
Bron:
- Uzun S, Frejvall U, Özkaya-Sahin G, et al. Real-world evidence for frequency of constipation with the use of anti-CGRP monoclonal antibodies in chronic migraine. EHC Congress 2023, ePoster 015.