Een uitgebreide genetische analyse van patiënten met gemetastaseerde borstkanker doet vermoeden dat fusie-RNA, een product van 2 gefuseerde genen, mogelijk een belangrijk nieuw therapeutisch doelwit vormt. Ongeveer een derde van de gemetastaseerde tumoren bevatte kankerspecifieke fusie-RNA’s.
In borstkankercellen ontstaan met hoge frequentie breuken in het DNA en als gevolg daarvan worden chromosomen in deze cellen een mengelmoes van verschillende DNA-moleculen. Amerikaanse onderzoekers onderzochten zogenoemde kankerspecifieke nucleotide-breekpunten en wilden nagaan of het mogelijk is om deze te gebruiken als doelwit voor de behandeling van borstkanker. De hypothese van de onderzoekers was dat fusie-genen en -RNA’s mogelijk tot dusver onderbelichte kankerspecifieke biomarkers en doelwitten voor behandeling zijn.
Voor de studie onderzochten zij 466 opgeslagen tumorsamples op aanwezigheid van ‘betrouwbare kankerspecifieke fusie-RNA’s’. Deze bleken bij ongeveer 33% van de patiënten aanwezig te zijn en groot deel van deze fusie-RNA’s bleken afkomstig van een fusie met een kankergerelateerd gen (65%). Onder meer werden fusies gevonden met FGFR2, BRAF, ESR1 en PRKCA. Fusies met ESR1 traden het meest frequent op, met name bij luminaal B-type mammacarcinoom. Daarbij merkten de onderzoekers op dat bij de meerderheid van deze patiënten een standaard-DNA-analyse de fusies niet had geïdentificeerd. Verder was er bij basaal type (13%) en HER2+ mammacarcinoom (12%) een relatief hoge frequentie van fusie-RNA’s.
De fusie-RNA’s zijn mogelijk klinisch relevant. De schatting van de onderzoekers is dat ongeveer 5% van de gemetastaseerde, hormoonreceptorpositieve, hormoontherapie-refractaire mammacarcinomen ESR1-fusies bevatten. Relevant is dat deze fusies ertoe leiden dat middelen zoals fulvestrant en orale SERDS niet meer kunnen binden aan de oestrogeenreceptor. Verder bleken fusie-RNA’s aanwezig in meerdere metastasen bij een individuele patiënt. Mogelijk vormen zij een meer homogeen doelwit voor behandeling dan DNA-mutaties.
De onderzoekers hopen de fusie-RNA’s in de toekomst te kunnen behandelen met methoden die zijn gericht op het DNA zelf, bijvoorbeeld met CRISPR-technieken. Momenteel worden diverse methoden hiervoor onderzocht, vertelden de Amerikanen.
Bron:
Priedigkeit N, Lebrón-Torres A, Liao J, et al. Characterization and proposed therapeutic exploitation of fusion RNAs in metastatic breast cancers. SABCS 2023, abstract GS03-09.