Behandeling met galcanezumab resulteerde in een significante verbetering van de belangrijkste effectiviteitseindpunten in vergelijking met placebo bij patiënten met hoogfrequente episodische of chronische migraine die eerder hadden gefaald op ≥ 3 preventieve geneesmiddelenklassen. Dit is gevonden in een subgroepanalyse van de CONQUER-trial.
In de fase III CONQUER-trial participeerden volwassen patiënten die in de voorafgaande 10 jaar hadden gefaald op 2-4 preventieve geneesmiddelenklassen. Ze kregen willekeurig placebo of galcanezumab 120 mg per maand (oplaaddosis 240 mg).
Post-hocanalyse
In de huidige post-hocanalyse werden 166 patiënten opgenomen. Dit betrof 36% van de deelnemende patiënten uit de CONQUER-studie. Deze patiënten hadden:
- hoogfrequente episodische migraine, gedefinieerd als < 15 hoofdpijndagen gedurende 30 dagen, waarvan 8-14 migrainehoofdpijn (n = 80); of
- chronische migraine, gedefinieerd als ≥ 15 hoofdpijndagen gedurende 30 dagen, waarvan ≥ 8 migrainehoofdpijn (n = 86).
De patiënten hadden in het verleden gefaald op ≥ 3 preventieve geneesmiddelenklassen. Op baseline was er was geen significant verschil tussen de kenmerken van de behandelgroepen.
Significante verbeteringen
De geëvalueerde eindpunten waren onder meer de verandering in maandelijkse migraine-hoofdpijndagen en het percentage patiënten dat een afname van ≥ 50% en ≥ 75% bereikte in maandelijkse migraine-hoofdpijndagen gedurende de dubbelblinde periode van 3 maanden, op het functiebeperkende deel van de Migraine-Specific Quality of Life Questionnaire (MSQ RF-R) en de Migraine Disability Assessment (MIDAS). Deze eindpunten werden beoordeeld in maand 3.
Na de behandeling waren er significante verschillen in deze eindpunten tussen de placebo- en galcanezumab-groep wat betreft de gemiddelde verandering ten opzichte van baseline (p < 0,01).
Bron