Patiënten die longventielen krijgen, hebben geen extra voordeel als zij daarnaast deelnemen aan longrevalidatie. Beide groepen scoren even goed op uitkomstmaten zoals uithoudingsvermogen, Zes Minuten Wandeltest of kwaliteit van leven. De volgorde van beide behandelingen heeft ook geen effect op de uitkomstmaten.
Uit studies is bekend dat zowel bronchoscopische longvolumereductie met eenrichtingsventielen (BLVR-EBV; kortweg longventielen) als longrevalidatie effectieve behandelingen zijn ter verbetering van de oefencapaciteit en de kwaliteit van leven van COPD-patiënten. Het is nog niet bekend of combinatie van beide behandelingen extra voordeel oplevert. Ook is niet bekend of de volgorde van deze behandelingen invloed heeft.
In een Nederlands onderzoek zijn de impact en timing bestudeerd van longrevalidatie bij patiënten met ernstig longemfyseem die een BLVR-EBV ondergingen: de prospectieve, gerandomiseerde, gecontroleerde, niet-geblindeerde SoLVE-studie (NCT03474471). De deelnemers werden ingedeeld in 3 groepen. De eerste groep kreeg eerst longrevalidatie, gevolgd door longventielen. De tweede groep kreeg eerst longventielen en daarna longrevalidatie. De derde groep deelnemers kreeg alleen longventielen en geen longrevalidatie.
Na 6 maanden follow-up maten de onderzoekers hoe het met de deelnemers ging. De primaire uitkomstmaat was het uithoudingsvermogen zoals gemeten met een fietstest: de Constant Work Rate Cycle Test (CWRT). Secundaire uitkomstenmaten waren onder andere de Zes Minuten Wandeltest (6MWT), het dagelijks aantal gelopen stappen (step count) en patiëntgerapporteerde uitkomsten zoals de kwaliteit van leven (St. George’s Respiratory Questionnaire) en angst of depressie (Hospital Anxiety and Depression Scale).
De studieresultaten lieten zien dat er geen verschil was in de uitkomsten tussen patiënten die wel of geen longrevalidatie kregen. Ook maakte het niet uit in welke volgorde de patiënten de behandelingen kregen aangeboden.
De onderzoekers concludeerden dat de combinatie van longrevalidatie en BLVR-EBV niet leidde tot een groter uithoudingsvermogen, een hogere score op de 6MWD, een hogere step count of tot veranderingen in patiëntgerelateerde uitkomsten. Ook de timing van de longrevalidatie had geen invloed op het effect van de BLVR-EBV behandeling.
Bron: