Bij patiënten met een hoog cardiovasculair (CV)-risico die statinen gebruiken, resulteert toevoeging van omega 3-carbonzuur aan de standaardtherapie niet in een significante afname van het MACE-eindpunt in vergelijking met maïsolie. Deze bevindingen van de wereldwijde STRENGTH-studie, die tevens in JAMA werden gepubliceerd, bieden geen ondersteuning voor het gebruik van deze omega 3-vetzuren door deze patiëntencategorie.
Tot nu toe was onduidelijk of de omega 3-vetzuren eicosapentaeen- en docosahexaeenzuur het CV-risico verminderen. Wel bleek uit eerder onderzoek dat een carbonzuurformulering van deze omega 3-vetzuren gunstige effecten heeft op de lipiden- en inflammatoire markers. In de STRENGTH-studie is omega 3-carbonzuur geëvalueerd in een groep van zo’n 13.000 patiënten met atherogene dyslipidemie en een hoog CV-risico, die met statine werden behandeld.
Omega 3-carbonzuur versus maïs
Het primaire eindpunt was een samenstelling van CV-sterfte, een niet-fataal myocardinfarct, een niet-fatale beroerte, coronaire revascularisatie of instabiele angina pectoris waarvoor een ziekenhuisopname nodig was, met een maximum van 1600 events. De studie werd echter voortijdig stopgezet toen een tussentijdse analyse erop wees dat omega 3-carbonzuur waarschijnlijk niet beter was dan maïsolie, aangezien op dat moment het primaire eindpunt was opgetreden bij 12,0% van de met omega 3-carbonzuur behandelde patiënten en bij 12,2% van de met maïsolie behandelde patiënten (hazard ratio 0,99; p = 0,84), in totaal 1384 events. Daarnaast deed zich in de omega 3-carbonzuur-groep (24,7%) een groter aantal gastro-intestinale adverse events voor dan in de maïsolie-groep (14,7%).
Geen ondersteuning
Uit de STRENGTH-studie blijkt dat dagelijkse suppletie van omega 3-vetzuren niet resulteert in een significant verschil in een samengesteld eindpunt van majeure nadelige cardiovasculaire events (MACE) in vergelijking met maïsolie bij hoogrisicopatiënten. Deze bevindingen bieden geen ondersteuning voor het gebruik van deze omega 3-vetzuurformulering teneinde in deze groep MACE te voorkomen.
Bronnen:
- Lincoff AM. STRENGTH trial: cardiovascular outcomes with omega-3 carboxylic acids (epanova) in patients with high vascular risk and atherogenic dyslipidemia. AHA E-Congress 2020, abstract LBS.04.
- Nicholls SJ, et al. Effect of high-dose omega-3 fatty acids vs corn oil on major adverse cardiovascular events in patients at high cardiovascular risk. JAMA. 2020, Nov 15. doi:10.1001/jama.2020.22258.