Te late toediening van luteïniserend hormoon-‘releasing’ hormoon (LHRH)-agonisten komt veel voor, namelijk in ruim een kwart van de gevallen. Dit blijkt uit een observationele studie bij ruim 10.000 mannen met prostaatkanker. Bij te late injectie met subcutane in-situ gel (Gel-LA) kwam de testosteronspiegel vaker boven 50 ng/dl dan met een intramusculaire microsfeerformulering (Msphere-LA).
De meest gebruikte middelen voor androgeendeprivatietherapie (ADT) bij prostaatkanker zijn LHRH-agonisten. Het is van fundamenteel belang de testosteronspiegel zo laag te houden als wordt bereikt met chirurgische castratie. Toch stijgt deze spiegel tussen injecties door soms tot boven het maximale niveau van 50 ng/dl, vooral als een dosering te laat wordt toegediend. Dit kan progressie van de kanker in de hand werken.
“Artsen spelen een erg belangrijke rol bij het tijdig toedienen van LHRG-agonisten om te hoge testosteronspiegels te voorkomen. Ze doen dat door regelmatig te testen, door de effectiviteit van gebruikte middelen te controleren, en door patiënten voor te lichten over de mogelijke behandelopties”, aldus dr. Neal Shore (Myrtle Beach, Verenigde Staten). Hij presenteerde de resultaten van een observationele studie naar de prevalentie en impact van het te laat doseren van leuprolideacetaat met verschillende toedieningsvormen: Gel-LA en Msphere-LA. De onderzoekers beschikten over gegevens van ruim 10.000 patiënten met prostaatkanker die Gel-LA (n = 2038) of Msphere-LA (n = 8360) gebruikten. Van beide middelen bleek 27% te laat te zijn genomen. Na te late dosering was de gemiddelde testosteronspiegel in de Gel-LA-groep 48 ng/dl en in de Msphere-LA-groep 76 ng/dl (p < 0,05); de spiegel oversteeg bij respectievelijk 18 en 25% de 50 ng/dl (p < 0,05). In beide gevallen waren de verschillen significant.
De auteurs concludeerden dat artsen hun beleid moeten aanpassen en ADT gebruiken die de kans op effectieve testosteronverlaging maximaliseert.
Bron:
Atkinson S, et al. Impact of late dosing on testosterone suppression with two different leuprolide acetate formulations: In situ gel and microsphere – an analysis of US clinical data. EAU 2021 virtual, abstract P1222. https://virtual.uroweb.org/resource-centre/EAU21/222870/Abstract.