COVID-19-patiënten kunnen nog weken na ontslag klachten ervaren, zoals aanhoudende dyspneu en longfunctiestoornissen, evenals cardiale disfunctie. Op termijn verbeteren deze klachten echter wel. Deze studie illustreert duidelijk het belang van gestructureerde follow-upzorg voor patiënten met ernstige COVID-19.
Dit is de eerste prospectieve observationele studie bij patiënten die vanwege COVID-19 opgenomen werden in het ziekenhuis, waarin op systematische wijze de cardiopulmonale schade is geïnventariseerd op 6, 12 en 24 weken na ontslag. Tijdens het congres zijn de uitkomsten gepresenteerd van de eerste twee meetmomenten bij 86 patiënten die tussen 29 april en 9 juni 2020 werden geïncludeerd. Resultaten van de inventarisatie na 24 weken is nog niet beschikbaar.
De gemiddelde leeftijd van de patiënten was 61 jaar; 65% van hen was man. Bijna de helft van hen rookte of had dat ooit gedaan. Bij 65% van de patiënten was sprake van overgewicht of obesitas. Bij 21% van de patiënten was opname op de intensivecareafdeling (ICU) noodzakelijk, van wie 19% invasieve mechanische beademing nodig had. De gemiddelde opnameduur bedroeg 13 dagen.
Bij het eerste bezoek na ontslag had 65% van de patiënten minstens één aanhoudend symptoom, in de meeste gevallen kortademigheid (47%) en hoesten (15%). Bij 88% van de patiënten was op de CT-scan nog steeds longschade zichtbaar. 12 weken na ontslag waren de symptomen verbeterd (kortademigheid 39%, hoesten 15%) en was de longschade verminderd tot 56%.
Longfunctietests verbeterden tussen week 6 en 12, evenals de ernst van de totale longschade, gemeten met CT. Zes weken na ontslag toonde echocardiografisch onderzoek aan dat bij 58,5% van de patiënten sprake was van diastolische linkerventrikeldisfunctie. Ook bleken de biologische indicatoren van hartschade, bloedklontering en inflammatie allemaal significant verhoogd. Volgens de onderzoekers was dit eerder een teken van de ernst van ziekte dan van een specifiek effect van COVID-19. Ook deze waarden waren na 12 weken verbeterd.1
Bron
1 Sahanic S, et al. Persisting pulmonary impairment following severe SARS-CoV-2 infection, preliminary results from the CovILD study. ERS 2020, presentatie 4143.
https://ers-program.key4events.com/prod/v2/front/program/?e=259