Eerder dit jaar werd in de CONVINCE-trial gevonden dat hemodiafiltratie resulteert in een 23% lagere sterfte ten opzichte van conventionele hemodialyse. Met hun Late Breaking Clinical Trials-posterpresentatie laten Yan Zhang en collega’s nu zien dat hemodiafiltratie ook als winnaar uit de bus komt in een grote observationele studie.
De Duitse onderzoekers wilden graag de effectiviteit van hemodialyse en hemodiafiltratie met elkaar vergelijken in een real-world setting waarin de selectie van deelnemers geen rol speelt, zoals bij een RCT wel het geval is. Ze gebruikten voor deze vergelijking data uit de European Clinical Database (EuCliD) van 85.222 volwassen hemodialysepatiënten die werden behandeld in een van de EMEA NephroCare klinieken tussen 2019 en 2022.
Tijdens de mediane follow-upduur van 22,6 maanden overleden in totaal 26.345 patiënten. Vergeleken met hemodialysepatiënten, hadden de patiënten die behandeld werden met hemodiafiltratie een 22% lager risico om te overlijden (ongeacht oorzaak), met een HR van 0,78 (95%-BI 0,76-0,80). Dit lagere sterfterisico met hemodiafiltratie ten opzichte van hemodialyse werd consistent geobserveerd in alle verschillende subgroepen patiënten, gecategoriseerd op basis van leeftijd, geslacht, dialyseduur en de aanwezigheid van diabetes en circulatoire aandoeningen.
Omdat de studieperiode precies de COVID-19 pandemie omvatte, onderzochten Zhang en collega’s ook de invloed van COVID-19 op mortaliteit voor beide dialysemodaliteiten samen. Ze vonden dat een COVID-19-infectie geassocieerd was met een 2,4 keer hoger sterfterisico (95%-BI 2,34-2,48). Ook dit effect bleef overeind in alle verschillende subgroepen. Het grootste voordeel van hemodiafiltratie – ten opzichte van hemodialyse – hadden degenen die een COVID-19-infectie doormaakten, een circulatoire aandoening hadden en/of al langer dan 5 jaar dialyseerden.
De onderzoekers concluderen dat hun studie bijdraagt aan het groeiende bewijs ten gunste van hemodiafiltratie.
Bron: