Het blokkeren van connective tissue growth factor (CTGF) remt de peritoneale metastasering van diffuus type maagkanker. In een muismodel uit Hongkong is het onderliggende mechanisme blootgelegd: verstoren van het samenspel tussen kankercellen en kankergeassocieerde fibroblasten.
Maagkanker is wereldwijd een veelvoorkomende maligniteit. Op basis van de classificatie van Lauren is maagkanker histologisch onderverdeeld in intestinale en diffuse typen. Diffuus type maagkanker bevat veel kankergeassocieerde fibroblasten en heeft slechte klinische uitkomsten en een hoog risico op peritoneale metastasering in vergelijking met intestinaal type maagkanker.
In deze studie is de krachtige rol van een signaalroute bij diffuse maagkanker in kaart gebracht. Daarbij is ontrafeld hoe CTGF de infiltratie van kankergeassocieerde fibroblasten verbetert, wat resulteert in een hermodellering van de micro-omgeving rondom de tumor. Om de oncogene rol van YAP1, CTGF en kankergeassocieerde fibroblasten te beoordelen, is gebruik gemaakt van een muismodel voor diffuus type maagkanker waarin spontane peritoneale metastasen ontstaan. Daarin bleek sprake te zijn van de activatie van YAP1 en CTGF en de verrijking van de signatuur van kankergeassocieerde fibroblasten. Deze trend wijst op een slechte prognose.
Het toedienen van de kankergeassocieerde fibroblasten in combinatie met humaan recombinant CTGF resulteerde in een aanzienlijk toegenomen migratie en invasie van kankergeassocieerde fibroblasten. Omgekeerd had de gecombineerde toediening van de YAP1-remmer verteporfine en pamrevlumab, een monoklonaal antilichaam tegen CTGF, een synergetisch effect op het controleren van de peritoneale metastasering van maagkanker. Op basis van deze dierstudies lijkt deze combinatie een nieuwe behandelstrategie om de peritoneale metastasering van diffuus type maagkanker onder controle te houden.
Bron: