In de sessie getiteld ‘What is new in RA?’ gaf professor Daniel Aletaha een overzicht van het belangrijkste nieuws over RA. Naar eigen zeggen, spitte hij daarvoor alle meer dan 4.500 ingediende abstracts door: een greep uit zijn selectie van de best beoordeelde bijdragen.
Aletaha, afdelingshoofd reumatologie aan de Medizinische Universität in Wenen, begint zijn presentatie met het aandachtsgebied preventie. De afgelopen tijd was er vooral aandacht voor het window of opportunity, waarbij steeds duidelijker wordt dat behandeling ook in pre-RA-fasen belangrijk is. Uit de AARIA- en de APIPPRA-studies kwamen veelbelovende resultaten naar voren, met effecten van abatacept die blijvend lijken. Daarentegen werd in de TREAT EARLIER-studie (glucocorticoïd plus methotrexaat) geen verschil gevonden. Al met al is er nog onvoldoende duidelijkheid en is verder onderzoek naar de preventie van RA hard nodig.
Op het gebied van behandeling hebben de resultaten van de ORAL-surveillance de wereld opgeschud. De JAK-remmer tofacitinib (gecombineerd met een TNF-remmer) bleek het risico op major adverse cardiovascular eindpoints en kanker te verhogen en niet te voldoen aan de non-inferioriteitscriteria. Het risico op deze uitkomsten is echter intrinsiek verhoogd door RA en vermindering van de ziekteactiviteit door behandeling kan deze risico’s ook weer verlagen. We moeten daarom de voor- en nadelen van dergelijke behandelingen blijven afwegen, benadrukte Aletaha.
Wat betreft behandelstrategieën noemt Aletaha de revisie van de ACR/EULAR remissiecriteria als belangrijk nieuws. Deze vormt een verbetering ten opzichte van de vorige editie omdat de Boolean 2022-criteria beter overeenkomen met de SDAI. Tot slot is nieuw onderzoek verschenen naar de 20 jaar geleden ontwikkelde ACR20-, ACR50- en ACR70-eindpunten. Daaruit bleek dat de ACR20 vooral van waarde is voor onderscheid in de vroege fasen van RA, terwijl de ACR50 en ACR70 geschikter zijn voor de langere termijn.
Bron:
Aletaha D. What is new in RA? EULAR 2023, scientific session.