Zijn lezing over de achtergrond en het belang van de nomenclatuur van allergische aandoeningen en hypersensitiviteit noemt prof. dr. Marek Jutel een van de belangrijkste sessies op het EAACI-congres van 2024.1 Het onlangs gepubliceerde position paper hierover is niet voor niets het meest gedownloade document van 2023 in Allergy.2
De hoogleraar Allergologie en klinische immunologie, verbonden aan de medische faculteit van de universiteit in Wroclaw (Polen), weet waar hij het over heeft. Jutel is president van de EAACI, voorzitter van het jaarcongres van 2024 én eerste auteur van het visiedocument. “Het was hoog tijd voor een update, want het laatste document stamt uit 2001. Terwijl er ondertussen een enorme vooruitgang geboekt is in het begrip van pathofysiologie en endotypering van allergische aandoeningen. We beschikken bovendien over veel meer diagnostische middelen, zoals de ‘omics’, moleculaire diagnostiek en genetische en epigenetische modificatie. Verder hebben patiënten toegang tot e-health, waardoor we veel data kunnen verzamelen en nieuwe endotypes identificeren. Deze kennis moeten we dan ook effectief inzetten.”
Endotypes als basis
Een belangrijke verandering is de categorisatie van allergische stoornissen en hypersensitiviteit. Jutel: “We hebben ervoor gekozen om niet langer ziektebeschrijvingen te classificeren op basis van fenotypes, maar op basis van ziektemechanismen en endotypen. Voorbeelden hiervan zijn: ‘inflammatie- of immuunsysteemgedreven’, ‘weefselgedreven mechanismen’ of ‘ontstaan door een directe respons of antilichaam’. Het idee erachter is dat dit translationeel en klinisch onderzoek kan helpen bij innovaties, zoals nieuwe diagnostiek, nieuwe biologicals, meer effectieve vormen van desensibilisatie en manieren om het microbioom te veranderen en zo het risico op allergieën te verminderen.”
Vriendelijke oproep
Het zal voor veel beroepsbeoefenaren even wennen zijn, vooral omdat het vraagt om een meer gedetailleerde beschrijving. “Specifieke benaming is van belang bij het kiezen van de juiste doelgerichte therapie, en ook bij patiëntselectie voor klinische trials.” Daarom sluit Marek Jutel af met een vriendelijke maar dwingende oproep: “Verdiep je erin, want algemene overeenstemming over nieuwe naamgeving en het snel in gebruik nemen ervan is cruciaal voor de ontwikkeling van het hele vakgebied.”
Bronnen:
- Jutel M, Rational for the new nomenclature and basic principles. EAACI 2024, plenary lecture.
- Jutel M, Agache I, Zemelka-Wiacek M, et al. Nomenclature of allergic diseases and hypersensitivity reactions: Adapted to modern needs: An EAACI position paper. Allergy. 2023 Nov;78(11):2851-74.