Dagen met een hogere omgevingstemperatuur leiden tot meer exacerbaties van COPD. Dit effect is het sterkst na twee dagen, zo concluderen onderzoekers op basis van een Amerikaanse multicenter observationele cohortstudie.
Blootstelling aan hitte is geassocieerd met een verhoogde morbiditeit en mortaliteit onder COPD-patiënten. De onderzoekers in de huidige studie kijken of een hogere buitentemperatuur ook gepaard gaat met meer COPD-exacerbaties.
Zij bestudeerden hiertoe de data van 1177 huidige rokers en ex-rokers die deelnamen aan SPIROMICS, de ‘SubPopulations and InteRmediate Outcome Measures In COPD Study’. Alle patiënten hadden ten minste één exacerbatie sinds hun deelname aan de studie.
De onderzoekers keken naar het effect van de omgevingstemperatuur op COPD-exacerbaties nul tot zeven dagen later. Zij vonden dat het risico op een exacerbatie verhoogd was gedurende nul tot zes dagen na een verhoging van de omgevingstemperatuur. Na twee dagen was dit effect het sterkst. Per graad verhoging van de omgevingstemperatuur nam het risico (de odds) op een exacerbatie toe met 2%.
De onderzoekers concluderen dat door dit effect de huidige klimaatverandering een risico kan betekenen voor COPD-patiënten.
Bron:
Gupta S, et al. Effects of ambient temperature on COPD symptoms and exacerbations in the SubPopulations and InteRmediate Outcome Measures In COPD Study (SPIROMICS) cohort. ERS 2021 E-congress, session 44, abstract AO103.