Er lijkt een zevende persoon te zijn die van hiv is genezen na een stamceltransplantatie. Het gaat om de zogeheten next Berlin patient. Wat dit geval van genezing zo bijzonder maakt, is dat de donor slechts 1 kopie van de CCR5-delta32-mutatie had geërfd, en dus heterozygoot was. In alle andere gevallen waarin genezing optrad, was de donor homozygoot.
Het was voor het eerst dat gegevens werden verstrekt over de next Berlin patient. Hij had behalve hiv ook leukemie. Stamceltransplantatie wordt vooralsnog alleen ingezet bij hiv-patiënten die ook een andere ziekte hebben. Eind 2015 kreeg hij een stamceltransplantatie in verband met leukemie. Ongeveer drie jaar later staakte hij zijn antiretrovirale behandeling tegen hiv. Sindsdien is zijn hiv in remissie gebleven, inmiddels ruim 5,5 jaar zonder enige hiv-medicatie.
De next Berlin patient is niet de eerste patiënt die na stamceltransplantatie is genezen van hiv, maar wel de eerste van wie de stamceldonor 1 kopie van de CCR5-delta32-mutatie had. Het transplantaat heeft dus functionele virale coreceptoren en is heterozygoot. De eerdere donoren waren allemaal op natuurlijke wijze in het bezit van 2 van deze kopieën en waren dus homozygoot. Zij zijn in wezen immuun voor hiv. De heterozygote mutatie is veel minder zeldzaam dan de homozygote. Dit zou belangrijke consequenties kunnen hebben, omdat de pool van donoren voor gevallen als deze veel groter gemaakt kan worden.
De onderzoekers concluderen dat effectieve reservoirreductie, duurzame hiv-remissie en potentiële genezing kunnen worden bereikt met functionele virale coreceptoren. Dit betekent dat genezing van hiv door stamceltransplantatie bereikt kan worden ongeacht de CCR5-status.
Allogene immuniteit lijkt een fundamentele bijdrage te leveren aan de uitroeiing van hiv.
Bron: