Hoe langer de ischemieduur, hoe hoger het interleukine-6 (IL-6)-niveau na een PCI vanwege een acuut myocardinfarct. Hogere IL-6-niveaus gingen gepaard met een groter infarct bij patiënten met een ischemieduur < 4 uur, wat wijst op een tijdsafhankelijke rol van IL-6. Dit hebben onderzoekers uit Groningen en Utrecht gevonden.
De aanwezigheid van verhoogde niveaus van het inflammatoire cytokine IL-6 na een percutane coronaire interventie (PCI) vanwege ST-elevatie-myocardinfarct (STEMI) gaat gepaard met een groter infarct en een afgenomen hartfunctie. Een vroegtijdige behandeling met de IL-6-receptorremmer tocilizumab bij STEMI-patiënten resulteerde in minder myocardschade, vooral bij patiënten die > 3 uur na het begin van de symptomen werden behandeld. Het is echter onduidelijk wat de window of opportunity is voor IL-6-remming bij STEMI-patiënten.
Daarom bestudeerden Nederlandse onderzoekers de IL-6-niveaus bij STEMI-patiënten met een verschillende ischemieduur, gedefinieerd als het tijdsbeloop tussen het begin van de symptomen tot aan de PCI. Verder evalueerden ze het verband met de infarctgrootte. Bij 369 STEMI-patiënten werden 24 uur na de PCI de IL-6-niveaus gemeten. De IL-6-niveaus 24 uur na de PCI namen toe van gemiddeld 9,2 ng/ml bij patiënten met aanvang van de symptomen < 2 uur tot 13,2 ng/ml bij patiënten met aanvang van de symptomen tussen 4-5 uur (p-waarde voor trend = 0,036). De IL-6-niveaus stabiliseerden bij patiënten met aanvang van de symptomen > 5 uur.
Er werd een verband gevonden tussen hogere IL-6-niveaus 24 uur na de PCI en een groter infarct bij patiënten bij wie de symptomen < 4 uur begonnen. In de subgroepen met een verschillende ischemieduur was dit verband als volgt:
- bij een ischemieduur van < 2 uur: β 1,9 (p = 0,004);
- bij een ischemieduur van 2-3 uur: β 1,9 (p = 0,019); en
- bij een ischemieduur van 3-4 uur: β 3,0 (p < 0,001).
Het verband tussen de ischemieduur en de IL-6-niveaus na een PCI moet nader uitgezocht worden in gerandomiseerde gecontroleerde studies.
Bron: