Een hoge dosis methotrexaat vermindert het risico op een terugval in het centraal zenuwstelsel bij kinderen en jongvolwassenen met acute lymfoblastische leukemie en lymfoblastisch lymfoom niet. Dit blijkt uit de UKALL 2011-studie.
De gerandomiseerde studie is de eerste die nagaat of het gebruik van een kortere, hogere dosis dexamethason tijdens de eerste fase van de behandeling van acute lymfoblastische leukemie (ALL) en lymfoblastisch lymfoom (LBL) geassocieerd is met verminderde toxiciteit. Daarnaast werden de effecten onderzocht van het gebruik van een hogere dosis methotrexaat en het weglaten van de maandelijkse onderhoudsbehandeling bestaande uit dexamethason en vincristine.
Voor de eerste fase randomiseerden onderzoekers 1902 patiënten naar een eerste kuur methotrexaat in een dosering van 10 mg/m² gedurende 2 weken of naar het standaardregime van 6 mg/m² gedurende 4 weken. Uit de resultaten bleek dat de korte kuur de toxiciteit niet verminderde en mogelijk iets minder effectief was.
Voor de tweede fase verdeelden onderzoekers 1570 patiënten in 4 groepen: de hoge dosis of het standaardregime methotrexaat plus of zonder onderhoudsbehandeling met dexamethason en vincristine. Vergelijking van deze groepen maakte duidelijk dat hooggedoseerde methotrexaat het risico op beenmergterugval weliswaar vermindert, maar niet het risico op terugval in het centraal zenuwstelsel. De onderzoekers hebben geen plausibele biologische verklaring voor deze bevinding.
Ook blijkt dat de onderhoudsbehandeling veilig kan worden weggelaten zonder het risico op een beenmergterugval te verhogen. Het weglaten van de onderhoudsbehandeling ging echter gepaard met een afname van de event-vrije overleving. Dit effect was kleiner bij degenen die een hoge dosis methotrexaat kregen.
Bron: