Hoe hoger de testosteronserumconcentratie bij mannen, des te kleiner is hun risico om obesitas-gerelateerd astma te ontwikkelen. Dit concluderen Zweedse onderzoekers op basis van de West Sweden Asthma Study.
Incidentie, prevalentie en ernst van astma fluctueren gedurende het leven en lijken geassocieerd met veranderingen in de serumconcentraties aan geslachtshormonen.1 Ook is bekend dat oestrogenen een (T2-)inflammatie bevorderende werking hebben, terwijl androgenen juist anti-inflammatoir zijn.2 Hierbij moet worden aangetekend dat veel onderzoek naar de rol van geslachtshormonen bij astma is uitgevoerd onder vrouwen.
Om meer inzicht te krijgen in de rol van geslachtshormonen bij astma bij mannen, gebruikten de onderzoekers gegevens van 1.226 deelnemers aan de West Sweden Asthma Study (WSAS) I en II. Zij berekenden de correlatie tussen serumspiegels van geslachtshormonen (testosteron, 17-β oestradiol, progesteron) en de incidentie van verschillende subtypen astma.
Een hoge serumconcentratie testosteron (4e kwartiel) blijkt significant geassocieerd met een lagere kans op het hebben van astma. Daarbij is vooral de kans op obesitas-gerelateerd astma kleiner naarmate de testosteronspiegel hoger is. Deze associatie is onafhankelijk van atopie en/of T2-status. Een hoge oestrogeenspiegel blijkt geassocieerd met een hogere kans op obesitas-gerelateerd astma. In lijn hiermee is ook de testosteron/oestrogeenratio negatief geassocieerd met de kans op ‘obees astma’.
Bronnen
- Chowdhury NU, Guntur VP, Newcomb DC, et al. Sex and gender in asthma. Eur Respir Rev. 2021;30(162):210067.
- Zhang GQ, Ozygur Ermis S, Rådinger M, et al. Sex disparities in asthma development and clinical outcomes; implications for treatment strategies. J Asthma Allergy. 2022;15:231-47.
- Ozygur Ermis S. Serum testosterone and obese asthma phenotypes: the story of men. ISAF 2023, abstract OA2.