Een overmatige zinkinname uit voeding zoals deze gezien wordt bij een deel van de Chinese bevolking, kan verband houden met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en sterfte. Verdere studies zijn nodig om de bovengrens van veilige voedingszinkinname te verduidelijken.
Zink, een essentieel sporenelement, kan de cardiovasculaire (CV) gezondheid beïnvloeden via verschillende mechanismen, waaronder het stabiliseren van vasculaire endotheelcellen en het reguleren van signaalprocessen. Voedselinname vormt de belangrijkste bron van zink voor mensen. Epidemiologische studies naar de relatie tussen zinkinname uit voeding en CV ziekte zijn echter schaars. In een Chinese studie is onderzocht of en wat de verbanden zijn tussen de inname van zink uit voeding en het risico op CV ziekte en CV sterfte onder volwassenen. In totaal zijn 41.310 mensen in de leeftijd van 35-70 jaar uit 12 Chinese provincies in dit onderzoek geïncludeerd. De dagelijkse voedingsinname werd geregistreerd met behulp van een vragenlijst die speciaal is ontworpen voor de Chinese bevolking. De dagelijkse inname van voedingszink werd berekend op basis van het nutriëntengehalte van elk voedingsmiddel. Uitgesloten van deelname waren mensen met CV aandoeningen op baseline en zonder follow-upgegevens.
De gemiddelde dagelijkse inname van voedingszink was 14,07 mg (mediaan niveau 12,98 mg/dag). Na een follow-up van 11,9 jaar ontwikkelden 7,8% van de deelnemers nieuwe CV events en 5,3% overleed tijdens de follow-up; 1,7% overleed aan een CV event. 11,1% van de mensen ervoer een samengesteld eindpunt. In vergelijking met degenen in het tweede kwartiel van zinkinname via de voeding hadden degenen in het vierde kwartiel een hoger risico op sterfte door alle oorzaken (HR 1,20), op beroerte (HR 1,25) en op het voorkomen van de samengestelde uitkomsten (HR 1,17). Daarnaast hadden degenen in het vierde kwartiel een hoger risico op majeure CV aandoeningen (HR 1,17) in vergelijking met de mensen in het eerste kwartiel van zinkinname via de voeding.
Bron:
Li X, Cai Q, Huang Y, et al. Associations of dietary zinc intake with cardiovascular disease and mortality: results from the Prospective Urban and Rural Epidemiology (PURE-China) study. AHA Congress 2024, abstract MDP1571.