Hoge buitentemperaturen – vanaf 30°C – lijken het risico op atriale ritmestoornissen bij patiënten die elektronische cardiale implantaten hebben te verhogen. Naarmate de temperatuur verder stijgt, neemt het risico ook toe.
De kans op atriumfibrilleren (AF) of atriale tachycardie (AT) was voor mensen met een elektronisch cardiaal implantaat (CIED) significant hoger bij temperaturen vanaf ongeveer 30°C in vergelijking met een referentietemperatuur van ongeveer 19°C. De odds ratio’s stegen tot 2,24 of hoger bij temperaturen boven de 38°C. Voor ventriculaire ritmestoornissen werd geen verband gevonden met warme temperaturen. Er was echter wel een suggestieve maar niet doorslaggevende associatie met extreme kou. Mogelijke verklaringen voor deze bevindingen zijn dat wanneer de buitentemperatuur stijgt, de kerntemperatuur van het lichaam eveneens toeneemt. Dit verhoogt de metabolische vraag en de hartslag. Warm weer kan daarnaast leiden tot uitdroging, volumedepletie en het verlies van elektrolyten, zoals magnesium en kalium. Het verlies van elektrolyten, gecombineerd met de gelijktijdige toename van de hartslag, kan leiden tot atriale ritmestoornissen.
Hoewel deze bevindingen niet definitief zijn, wordt deze studie beschouwd als het grootste onderzoek naar de mogelijke link tussen omgevingsfactoren en ritmestoornissen. Het onderzoek werd uitgevoerd in meer dan 100 Amerikaanse steden verspreid over het land en met een breed scala aan temperaturen. De onderzoekers benadrukten dat het belangrijkste advies voorlopig is om extra voorzichtig te zijn terwijl bekeken wordt wat er gedaan kan worden en hoe clinici kunnen ingrijpen om te voorkomen dat patiënten last krijgen bij stijgende temperaturen. Naarmate de temperaturen wereldwijd waarschijnlijk blijven stijgen als gevolg van klimaatverandering zal dit probleem alleen maar toenemen. Het is dan ook heel goed mogelijk dat naast de bekende risicofactoren voor atriale ritmestoornissen, zoals roken en alcoholgebruik, extreme temperaturen een nieuwe risicofactor vormen.
Bron:
- Alahmad B, Noone M, Strohmeyer C, et al. Extreme heat and atrial fibrillation in patients with implanted devices. AHA Congress 2024, presentatie MDP1723.