Goed nieuws is dat de sterftecijfers na een eerste hartaanval de afgelopen 15 jaar significant zijn gedaald voor mensen zonder diabetes en met diabetes type 2. Dit ligt anders voor mensen met diabetes type 1.
De gegevens van 2527 mensen met diabetes type 1 (T1D), 48.321 met diabetes type 2 (T2D) en 243.170 mensen zonder diabetes die 1 keer een hartaanval hebben gehad, zijn in deze Zweedse analyse meegenomen. De onderzoekers keken naar de totale sterfte, cardiovasculaire sterfte en ernstige cardiovasculaire gebeurtenissen (MACE: niet-fatale beroerte, niet-fataal myocardinfarct, cardiovasculaire sterfte en opname door hartfalen). De maximale follow-upperiode was 1095 dagen. Personen met T1D waren jonger (62 jaar) en vaker vrouw (44%) vergeleken met personen met T2D (75 jaar en 38% vrouw) en met de controlegroep (73 jaar, 38% vrouw).
Tijdens de follow-up, gecorrigeerd voor geslacht, leeftijd, comorbiditeit, sociaaleconomische factoren en medicatie, was er een positieve trend zichtbaar voor T2D en mensen zonder diabetes.
- De totale sterftecijfers waren significant gedaald in de controlegroep (-1,9% per jaar) en bij mensen met T2D (-1,3% per jaar). Bij mensen met T1D was er geen verandering.
- Eenzelfde trend was zichtbaar voor cardiovasculair overlijden. In de controlegroep daalde het sterftecijfer met 2,0% per jaar, met T2D 1,6% jaar en met T1D 0,5% per jaar, maar het resultaat voor T1D was niet statistisch significant.
- Voor MACE daalde de incidentie in de controlegroep met 2,3% per jaar, bij T2D met 1,9% per jaar en bij T1D met 0,6% per jaar, maar opnieuw was het resultaat voor T1D niet statistisch significant.
Een van de onderliggende oorzaken zou kunnen zijn dat mensen met T1D langer diabetes hadden en een hoger HbA1c dan de mensen met T2D. Dit zou impact kunnen hebben op het risico op het ontwikkelen van een hartaanval en de prognose na een hartaanval.
Tabel. Trends in overlijden, cardiovasculair overlijden en MACE na een eerste myocardinfarct.
Bron: