Bij mensen met hiv zonder een hepatitis C-virusinfectie ligt de mortaliteit zowel bij mensen die geen alcohol nuttigen als bij zware drinkers hoger in vergelijking met matige drinkers. Daarentegen is de sterfte onder zware drinkers met een hiv/hepatitis C-virus-co-infectie hoger, maar dit is niet het geval bij de geheelonthouders.
Bij mensen met hiv zijn zowel alcoholgebruik als een co-infectie met het hepatitis C-virus (HCV) afzonderlijk geassocieerd met een verhoogde morbiditeit en mortaliteit. Trickey et al. onderzochten of het verband tussen alcoholgebruik en sterfte onder mensen met hiv verschilde naar HCV-status en of de interactie tussen alcoholgebruik en HCV-status op sterfte verschilde na genezing van HCV.
Hiervoor werden gegevens gebruikt van 58.769 mensen met hiv (21% was vrouw); 8% van hen had op baseline ook HCV. 51% van de deelnemers gaf aan geen alcohol te drinken (gedefinieerd als 0 g alcohol per dag), 41% zei 0,1-20 g alcohol per dag te nuttigen en 9% dronk > 20 g alcohol per dag. Het bleek dat de sterfte onder mensen met hiv plus een HCV-co-infectie hoger was (21,6/1000 persoonsjaren) dan onder mensen met alleen hiv (6,2/1000 persoonsjaren).
Onder de mensen met alleen hiv was de gecorrigeerde hazard ratio (aHR) voor de relatie tussen sterfte en alcoholgebruik ten opzichte van de matige drinkers 1,21 in de groep die 0 g alcohol per dag gebruikte en 1,87 in de groep die > 20 g per dag gebruikte. Bij mensen met hiv plus HCV-co-infectie was deze 0,99 respectievelijk 1,71.
Mogelijke hebben HCV-negatieve en HCV-positieve mensen andere redenen om niet te drinken, zoals comorbiditeit. Dit kan leiden tot discrepanties in de resultaten. Een andere verklaring is hogere sterfte onder HCV-positieve mensen die matige drinkers zijn.
Bron:
- Trickey A, Ingle SM, Boyd A, et al. Contribution of alcohol use in HIV/HCV co-infection to all-cause mortality. CROI Congress 2023, abstract 619.