IBD en hiv – hoewel zeldzaam – kunnen zich tegelijkertijd voordoen. Om deze gevallen niet te missen, wordt aanbevolen om bij iedereen met een vermoeden van IBD, van wie bekend is dat er sprake is van onbeschermde anale seks, te testen op soa’s en hiv.
In deze retrospectieve studie werden 50 mensen met hiv geïncludeerd die in de periode tussen 2001 en 2019 gediagnosticeerd waren met inflammatoire darmziekte (IBD). Alle mensen die aan dit onderzoek deelnamen waren man; de mediane leeftijd was 33 jaar (bereik 20-58 jaar). Op een na waren het allemaal mannen die seks hadden met mannen. 56% van de deelnemers werd behandeld met antiretrovirale therapie (ART) ten tijde van de IBD-diagnose. Allemaal bereikten ze virologische effectiviteit (gedefinieerd als serum-hiv-RNA < 50 c/ml). Het mediane aantal CD4-cellen was 482 cellen/mm3 (bereik 165-1073 cellen/mm3). De ziekte van Crohn (CD) werd bij 14% gediagnosticeerd en colitis ulcerosa (UC) bij 82%. Bij 4% was noch sprake van CD, noch van UC. Uit de anamnese bleek dat 98% van de mensen verschillende keren onbeschermde anale seks had gehad. Tevens kwamen er bij de deelnemers aan de studie uiteenlopende seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) voor, zoals syfilis, gonorroe, chlamydia, hepatitis C-virus (HCV)-infectie en hepatitis A-virus (HAV)-infectie, die volgens de geldende richtlijnen werden behandeld. Bij 20% was sprake van een of meer IBD-recidieven. Alle mensen met een IBD-recidief werden succesvol behandeld met ART. Het merendeel van de mensen zonder IBD-recidief (70%) had aanvankelijk proctocolitis, een ontsteking die zowel bij IBD wordt gezien als bij verscheidene soa’s. De onderzoekers benadrukten dat de diagnose IBD bij mensen met hiv lastig te stellen is vanwege diverse vormen van pathologie, waaronder soa’s die zowel klinisch als histologisch kunnen lijken op IBD.
Bron
Suchacz MM, et al. Inflammatory bowel disease in adult HIV-infected patients – a retrospective descriptive study from Warsaw, Poland. EACS 2021, abstract PE3/48.