Een post-hocanalyse van de REDUCE-IT-studie heeft aangetoond dat icosapent ethyl bij patiënten met een recent acuut coronair syndroom het risico op een eerste ischemisch event met 37% vermindert. Het risico op totale ischemische events wordt met 36% verminderd. Het gebruik van icosapent ethyl gaat niet gepaard met een stijging van het aantal bloedingen.
In een post-hoc-analyse van de REDUCE-IT-studie zijn 840 patiënten die recent een acuut coronair syndroom (ACS) hadden doorgemaakt (gedefinieerd als myocardinfarct (MI) of onstabiele angina < 12 maanden voor de randomisatie) vergeleken met 3.651 patiënten met ACS ≥ 12 maanden voor randomisatie.
De absolute risicoreductie voor een eerste ischemisch event bij behandeling met icosapent ethyl gedurende 5 jaar voorafgaand aan het primaire samengestelde eindpunt was 9,3%; het number needed to treat (NNT) bedroeg 11. Bij de patiënten met ACS ≥ 12 maanden bedroeg de absolute risicoreductie 4,7% met een NNT van 21. Het gehele verdraagbaarheids- en bijwerkingenprofiel met zowel icosapent ethyl als met placebo bij patiënten met een recent ACS waren consistent met hetgeen in de volledige studie werd gezien.
Ondanks het uitgebreide gebruik van dubbele plaatjesaggregatieremmers onder de deelnemers aan de studie, deden zich niet meer bloedingen voor bij de patiënten die met icosapent ethyl werden behandeld dan bij de patiënten op placebo.
Phillipe Steg (Parijs) becommentarieerde de bevindingen van deze post-hoc-analyse: “Deze uitkomsten laten zien dat toevoeging van icosapent ethyl aan het behandelregime van patiënten die in de afgelopen 12 maanden een ACS hebben doorgemaakt hun risico op een ander cardiovasculair (CV) event substantieel kan verminderen. Ook is duidelijk dat hoe vroeger patiënten beginnen met icosapent ethyl na een ACS, hoe groter de absolute risicoreductie voor die patiënten is.”
Bron: