Kindernefroloog Antonia Bouts en haar collega’s van het Amsterdam UMC presenteerden hun onderzoek naar de mogelijke rol van levamisol in de behandeling van kinderen met idiopathisch nefrotisch syndroom. Ze lieten zien dat het erop lijkt dat het middel de immuuncelproliferatie onderdrukt, genexpressieprofielen verandert en DNA-schade induceert.
Met deze studie wilden de Amsterdamse onderzoekers uitzoeken wat de effecten zijn van levamisol op het immuunsysteem, om meer duidelijkheid te krijgen over de immunologische mechanismen die ten grondslag liggen aan idiopathisch nefrotisch syndroom (INS) bij kinderen. Ook wilden ze de immunomodulerende effecten van levamisol vaststellen en onderzoeken of en hoe dit middel ingezet kan worden in de behandeling van INS. De onderzoekers namen bloedmonsters af van kinderen met INS en van gezonde leeftijdsgenoten (controlegroep) en analyseerden deze met flowcytometrie en immunoplexing. Daarnaast stimuleerden ze volbloedmonsters van INS-patiënten die werden behandeld met levamisol of placebo met lipopolysaccharide (LPS) of anti-CD3/anti-CD28, waarna ze de cytokineproductie bepaalden.
Vergeleken met de controlegroep hadden patiënten met INS verhoogde waarden van circulerende T-cellen, vooral CD8+ T-cellen, en een verhoogd aantal plasmablasten. Ook was er een verhoogde IgM-productie en waren de IgG-waarden lager op het moment van de diagnose, wat suggereert dat er al vroeg in het ziekteproces activatie is van de humorale immuunrespons. Patiënten die behandeld werden met levamisol hadden lagere aantallen B-cellen en een veranderd cytokineprofiel, met bij stimulatie een verhoogde productie van TNF-α, IFN-γ en IL-2 en juist verlaagde waarden van IL-13, vergeleken met de placebogroep.
De resultaten onderstrepen de immunomodulerende effecten van levamisol op de immuunrespons. Levamisol lijkt de immuuncelproliferatie te onderdrukken, genexpressieprofielen te veranderen en DNA-schade te induceren, wat suggereert dat het de capaciteit heeft van een immunosuppressivum. Verder onderzoek is nu nodig om de therapeutische implicaties van levamisol bij immuungemedieerde aandoeningen en de onderliggende werkingsmechanismen verder op te helderen.