Om bij een CABG de intimale hyperplasie te beperken en zodoende transplantaatfalen te voorkomen, is een innovatief extern ondersteuningsapparaat ontworpen. VEST is de grootste gerandomiseerde studie waarin de werkzaamheid van dit apparaat werd geëvalueerd. De resultaten kunnen in potentie resulteren in een andere uitvoering van een CABG.
Een autologe transplantatie van de vena saphena is nog steeds de meest gebruikte methode voor een coronaire bypasstransplantatie (CABG). Het succes op de lange termijn wordt beperkt doordat dit transplantaat kan gaan falen. Dit wordt gedeeltelijk veroorzaakt door hyperplasie van de intima, wat leidt tot progressieve atherosclerose en uiteindelijk transplantaatfalen.
Een extern apparaat ter ondersteuning van het transplantaat heeft het vermogen om de dilatatie en wandspanning van de getransplanteerde vena saphena te beperken, namelijk door de wand van het transplantaat te versterken. Hierdoor worden de intimale hyperplasie en het daaropvolgend transplantaatfalen mogelijk verminderd.
Van de 224 in de VEST-studie geïncludeerde patiënten was 20,5% vrouw, 88,8% wit en 8,9% hispanic. De gemiddelde leeftijd was 65,8 jaar. Wat betreft de medische voorgeschiedenis had 50,9% diabetes, 41,5% een myocardinfarct, 24,6% een percutane coronaire interventie (PCI) en 9,8% coronarialijden.
De gemiddelde linkerventrikelejectiefractie (LVEF) op baseline was 54,4%. Tijdens het eerste jaar van de follow-up overleed 2,2% van de patiënten en 2,7% trok zich terug of ging niet meer naar de follow-upcontroles. De meesten (89,3%) kwamen terug voor de beeldvorming na een jaar.
Het ondersteuningsapparaat kon veilig geplaatst worden, maar verbeterde de doorgankelijkheid van het transplantaat gedurende de follow-up van een jaar. Ondanks dit neutrale resultaat zijn de onderzoekers voorzichtig optimistisch over de mogelijkheid om met dit apparaat het risico op CABG-falen te verminderen.
Bron: