Een onderzoeksgroep uit Leiden, Nijmegen, Amsterdam en Maastricht heeft middels een systematisch co-creatieproces een gepersonaliseerde, multimodale, fysiotherapiegeleide, interventie ontwikkeld. Deze is bedoeld voor werkende mensen met reumatoïde artritis of axiale spondyloartritis die een verminderd werkvermogen hebben.
Arbeidsvermogen is een belangrijk element van de kwaliteit van leven van werkende mensen. Toch wordt het vermogen om te kunnen werken onderbelicht in de huidige behandeling van mensen met reumatoïde artritis (RA) of axiale spondyloartritis (axSpA). Fysiotherapeuten kunnen een belangrijke rol spelen bij het optimaliseren van het werkvermogen van mensen met RA of axSpA.
Een systematisch co-creatieproces met alle relevante stakeholders werd uitgevoerd volgens het Medical Research Council (MRC) kader voor complexe interventies. Dit proces bestond uit de volgende vijf stappen:
- Beoordeling van alle relevante klinische richtlijnen en behandelprotocollen. Op basis hiervan is een conceptversie van de interventie ontwikkeld, bestaande uit verplichte behandelmodaliteiten (werkgerichte intake, patiëntenvoorlichting, oefentherapie, verwijzingsroadmap van werkgerelateerde professionals) en optionele behandelmodaliteiten (werkplekinterventie, cursus zelfmanagement).
- Bespreking van werkgerichte behandelingen en noodzakelijke aanpassingen aan de conceptinterventie door focusgroepen met patiënten met RA/axSpA, fysiotherapeuten en reumatologie-experts.
- Een pre-test om de haalbaarheid van de interventie in een primaire fysiotherapeutische setting te testen.
- Evaluatie in de groep fysiotherapeuten die deelnamen aan de pre-test in stap 4.
- Bespreking van de bevindingen van eerdere stappen in een focusgroep met onderzoekers.
Voldoende expertise nodig
Mensen met RA of axSpA benadrukten het volgende: 1) fysiotherapeuten moeten voldoende expertise hebben in RA/axSpA, 2) er is een groot potentieel voor een rol van ‘buddy’ door fysiotherapeuten, en 3) de meeste fysiotherapeuten hebben onvoldoende expertise op het gebied van werkgerelateerde problemen. Fysiotherapeuten en reumatologie-experts onderstreepten het belang van goede training van fysiotherapeuten ten aanzien van wet- en regelgeving en het belang van adequate (werkgerelateerde) interprofessionele samenwerking.
De interventie is vervolgens op haalbaarheid getest door drie fysiotherapeuten en drie werkende mensen. Zij gaven aan dat de interventie haalbaar was en fysiotherapeuten faciliteerde om mensen te ondersteunen bij het optimaliseren van hun werkvermogen. In een laatste focusgroep met zes onderzoekers werd consensus bereikt over kleine aanpassingen. De (kosten)effectiviteit van de interventie wordt momenteel getest in de Fysiotherapie WORKs studie.
Bron