Een Canadees onderzoek laat zien dat door een arts gestuurde en door een verpleegkundige toegediende intraveneuze bewuste sedatie bij de meeste urologische ingrepen haalbaar is en wordt gewaardeerd. Zorgvuldige patiëntselectie is van het grootste belang, zo tekenen de onderzoekers aan.
Het Max Rady College of Medicine in Winnipeg (Canada) heeft zich toegelegd op het uitvoeren van urologische ingrepen onder bewuste sedatie. Het gaat hierbij om heel uiteenlopende ingrepen, zoals rigide en flexibele ureteroscopie, het inbrengen of vervangen van ureterale stents, testiculaire biopsieën en blaasbiopsieën. Bij de intraveneuze bewuste sedatie worden fentanyl, midazolam of beide gebruikt. De onderzoekers hebben prospectief gekeken naar de chirurgische uitkomsten en de waardering van de patiënten. De patiënten kregen enkele weken na de ingreep een gestandaardiseerde vragenlijst voorgelegd.
De onderzoekers analyseerden 196 ingrepen door zes chirurgen van het ziekenhuis. Daarvan verliep 96,5% succesvol en bij geen enkele ingreep traden intraoperatieve complicaties op . Vier tot zes weken na de ingreep hadden 161 deelnemers (84,3%) de vragenlijst ingevuld. Desgevraagd gaf 85% van de deelnemers aan dat ze voor bewuste sedatie zouden kiezen en niet voor algehele anesthesie als ze nogmaals een dergelijke ingreep nodig zouden hebben. Factoren die deze voorkeur voorspelden, waren hogere leeftijd (OR 1,05; p = 0,017) en de door de chirurg ingeschatte tolerantie van de patiënt (OR 2,12; p < 0,001). Er was in deze studie in zoverre sprake van selectiebias dat chirurgen bewuste sedatie aanbevolen aan patiënten die naar zij meenden geschikte kandidaten waren voor minder zware anesthesie.
Bron:
Panchendrabose K. The effectiveness and patient tolerability of urologic procedures conducted under conscious sedation. EAU22, abstract A0003.