Computer-aided detection blijkt ten opzichte van conventionele colonoscopie bij screening en controle met niet-immunochemische tests op occult bloed in feces niet alleen de opsporing van adenomen in het algemeen te verhogen, maar ook te resulteren in een betere detectie van (hele) kleine adenomen. Bovendien ligt het percentage gemiste adenomen hiermee 42% lager dan met de conventionele techniek.
De gouden standaard bij de opsporing en verwijdering van premaligne darmpoliepen is colonoscopie. “Tot 26% van de adenomen wordt hierbij echter gemist”, aldus Michiel Maas (Radboudumc, Nijmegen). In dit kader lijkt computer-aided detection (CADe) een veelbelovende methode. Het doel van deze internationale studie was de evaluatie van een nieuw CADe-systeem voor de screening en controlecolonoscopie met niet-immunochemische tests op occult bloed in feces (iFOBT). Primair eindpunt van de studie was de adenoom per colonoscopie-rate (APC); secundaire uitkomsten waren het adenoom-detectiepercentage (ADR) en het percentage gemiste adenomen (AMR).
In totaal zijn 950 patiënten geïncludeerd van wie er 916 de hun toegewezen vorm van colonoscopie voltooiden: 449 kregen CADe en 467 ondergingen conventionele colonoscopie. De baselinekenmerken van beide groepen patiënten waren vergelijkbaar. De uitkomsten lieten zien dat APC bij CADe 0,70 was en bij conventionele colonoscopie 0,51 (p = 0,014); ADR was respectievelijk 37 en 30% (p = 0,039) en AMR was respectievelijk 19 en 36% (p = 0,024). Wat betreft de afmeting van de adenomen was 45,2% van de met CADe opgespoorde adenomen 5 mm of kleiner en met conventionele colonoscopie was dit 32,8%.
Maas concludeerde dat CADe de opsporing van adenomen met een afmeting van 1-9 mm bij niet-iFOBT-screening en controlecolonoscopie verhoogt, terwijl de kans op het missen van adenomen twee keer zo laag is.