Kan effectieve behandeling psoriasis progressie naar PsA voorkomen?

Delen via:
EULAR 2024

Arthritis psoriatica ontstaat bij ongeveer een derde van de mensen met psoriasis.1,2 In haar presentatie liet Beatriz Joven-Ibáñez (Madrid) zien dat met de juiste behandeling van psoriasis, arthritis psoriatica mogelijk voorkomen kan worden. Dit concludeerde ze op basis van een big data-analyse met gegevens van meer dan een miljoen psoriasispatiënten.3 

In de meeste gevallen gaan bij psoriasis huidsymptomen vooraf aan de ontwikkeling van arthritis psoriatica (PsA), waardoor psoriasis beschouwd kan worden als een model voor pre-PsA. Aangezien de pathogenese van beide aandoeningen waarschijnlijk overlapt, zou het kunnen dat goede behandeling van psoriasis met biologicals progressie naar PsA kan verminderen. Of dat echt zo is, zochten Joven-Ibáñez en haar collega’s uit in een retrospectieve studie op basis van big data uit Trinetx, een enorm netwerk van bijna 200 miljoen elektronische patiëntendossiers. Daaruit konden ze 1.101.000 patiënten met psoriasis (zonder PsA) includeren. Vervolgens bekeken ze hoeveel patiënten PsA ontwikkelden en vergeleken ze die incidentie tussen patiënten die eerstelijns- en tweedelijnsbehandeling met biologicals kregen voor psoriasis, namelijk TNF-remmers en interleukine-remmers (IL-12, IL-17, IL-23 en IL-12/23).

Uit de resultaten bleek dat na 5 jaar het risico om PsA te ontwikkelen tijdens eerstelijnsbehandeling 37% lager was met een IL-12/23-remmer en 39% lager met een IL-23-remmer, vergeleken met behandeling met een TNF-remmer. Onder patiënten met tweedelijnsbehandeling was na 3 jaar het risico op PsA 32% lager met een IL-12/23-remmer en 31% lager met een IL-23-remmer ten opzichte van behandeling met een eerstelijns-TNF-remmer. Zowel met eerstelijns- als tweedelijnsbehandeling was de kans om PsA te ontwikkelen 47% lager met een IL-23-remmer dan met een IL-17-remmer (na 3 en na 5 jaar).

De onderzoekers concludeerden dat big data-analyse de mogelijkheid biedt om informatie te verkrijgen over de effectiviteit van medicatie in een real-life situatie. 

Bronnen:

  1. Gossec L, Kerschbaumer A, Ferreira RJO, et al. EULAR recommendations for the management of psoriatic arthritis with pharmacological therapies: 2023 update. Ann Rheum Dis. 2024;83:706-19.
  2. Zabotti A, De Marco G, Gossec L, et al. EULAR points to consider for the definition of clinical and imaging features suspicious for progression from psoriasis to psoriatic arthritis. Ann Rheum Dis. 2023;82:1162-70.
  3. Joven-Ibáñez B, Rivera R, Hernandez G, et al. Evaluation of the risk of psoriatic arthritis in patients with psoriasis undergoing biological treatment. Global population study (TRINETX). EULAR 2024, abstract OP0010

Nieuwe behandelstrategie voor RA verkort tijd tot zwangerschap

nov 2024 | RA

Lees meer over Nieuwe behandelstrategie voor RA verkort tijd tot zwangerschap

Cannabinoïden als pijnverlichting en ontstekingsremmend medicijn

nov 2024 | Artrose

Lees meer over Cannabinoïden als pijnverlichting en ontstekingsremmend medicijn

Niet-invasief biomarkerpanel doet het beter dan bestaande markers

nov 2024 | SLE

Lees meer over Niet-invasief biomarkerpanel doet het beter dan bestaande markers

Zo doet romosozumab het in de praktijk

nov 2024 | Osteoporose

Lees meer over Zo doet romosozumab het in de praktijk

Late breaker: neurotrofineremmer biedt hoop voor artrosepatiënt

nov 2024 | Artrose

Lees meer over Late breaker: neurotrofineremmer biedt hoop voor artrosepatiënt

Toch liever een lage dosis prednison bij GPA

nov 2024

Lees meer over Toch liever een lage dosis prednison bij GPA

Positieve resultaten op kwaliteit van leven met filgotinib

nov 2024 | RA

Lees meer over Positieve resultaten op kwaliteit van leven met filgotinib

Uitgeruste strategieën bij slaapproblemen door reumatische aandoeningen

nov 2024 | Arthritis psoriatica, Artritis, Artrose, JIA, Jicht, Osteoporose, RA, Sjögren, SLE, Spondyloartritis

Lees meer over Uitgeruste strategieën bij slaapproblemen door reumatische aandoeningen

Nederlandse studie: preventie van ACPA-negatieve reumatoïde artritis stap dichterbij

nov 2024 | RA

Lees meer over Nederlandse studie: preventie van ACPA-negatieve reumatoïde artritis stap dichterbij