In Zwitserland is nagegaan welke veranderingen zich tussen 2005 en 2022 hebben voorgedaan in de geregistreerde doodsoorzaken van mensen met hiv. In dit land wordt de voornaamste doodsoorzaak in deze groep inmiddels gevormd door maligniteiten (die geen verband hielden met aids).
Door de sterk verbeterde antiretrovirale therapie (ART) en hiv-zorg in het algemeen, is hiv veel minder vaak de primaire doodsoorzaak, zeker in westerse landen. Over de vraag waaraan mensen met hiv dan wél overlijden, is nog veel onduidelijk. In de Swiss HIV Cohort Study (SHCS) is van elk sterfgeval in Zwitserland dat zich tussen 2005 en 2022 voordeed bij mensen met hiv, geprobeerd de onderliggende aandoening te achterhalen.
Het ging in totaal om 1.627 gevallen. In deze periode steeg de mediane leeftijd bij het overlijden van 44 jaar in 2005 naar 61 jaar in 2022. Tijdens de 17 jaar waarover het onderzoek zich uitstrekte, daalde het aantal direct aan hiv gerelateerde sterfgevallen met een factor 14 en het aantal aan leverziekte gerelateerde sterfgevallen met een factor 8,5. Er stierven echter veel meer mensen met hiv aan maligniteiten (die niet aan aids waren gerelateerd). Dat aandeel was 2,5 keer groter. Het aantal mensen dat stierf aan een cardiovasculaire aandoening bleef tussen 2005 en 2022 ongeveer gelijk.
De onderzoekers concludeerden dat de shift naar kanker als voornaamste doodsoorzaak bij mensen met hiv betekent, dat er meer aandacht moet zijn voor screening op kanker en voor niet aan aids gerelateerde comorbiditeit in het algemeen, waaronder cardiovasculaire aandoeningen. Deze screening is cruciaal om de uitkomsten bij mensen met hiv verder te verbeteren en hun levensverwachting verder omhoog te krijgen.
Bron:
Weber, MSR, Braun DL, Duran JJ, et al. Time trends in causes of death in people with hiv: insights from the Swiss HIV Cohort Study. EACS 2023, abstract 255.