Resultaten van een longitudinale studie in Zuid-Afrika suggereren dat jongetjes die worden geboren met hiv een betere kans hebben op aanhoudende remissie dan meisjes, ook als ze hun hiv-medicatie niet altijd of zelfs helemaal nooit nemen. Dit verschil kan wijzen op aangeboren sekseverschillen in de immuniteit.
Naar aanleiding van case reports wilden de onderzoekers de hypothese testen, dat genezing van hiv mogelijk is bij kinderen die met hiv worden geboren en dan meteen cART krijgen. De onderzoekers volgden tussen 2015 en 2023 in totaal 281 moeders met een kind aan wie hiv in utero was overgebracht. Alle kinderen kregen direct na de geboorte ART; 92% van de kinderen had via de placenta ook voor de geboorte al blootgestaan aan cART.
Een derde van de jongens in het studiecohort bleek bij de geboorte aviremisch. Of ze dat bleven, was sterk afhankelijk van cART-adherentie. Toch zagen de onderzoekers dat 5 kinderen aviremisch bleven ondanks gebrek aan adherentie. 4 van hen kregen opnieuw cART toen ze weer naar de kliniek kwamen; het vijfde kind, inmiddels 19 maanden zonder cART, werd om diverse redenen alleen gemonitord. Alle 5 ‘atypische‘ kinderen waren jongetjes, terwijl het studiecohort als geheel voor 60% uit meisjes bestond (p = 0,01).
De onderzoekers vroegen zich vervolgens af waarom jongetjes beter in staat lijken om aviremisch te blijven zonder cART dan meisjes. Meisjes bleken in vergelijking met jongetjes in utero veel meer virus te hebben dat resistentie vertoonde tegen type 1-interferonen (p < 0,0001) en virus met een lagere replicatiecapaciteit (p = 0,0001). Dat was alleen niet het geval bij de 5 jongetjes die aviremisch bleven ondanks gebrek aan cART-adherentie. Zij hadden virus met een lage replicatiecapaciteit (p < 0,0001). De onderzoekers concludeerden dat de aangeboren immuunrespons in belangrijke mate bepaalt hoe goed hiv onderdrukt blijft als er niet behandeld wordt.
Bron:
Cromhout G. Sustained aviraemia in the absence of anti-retroviral therapy in male children following in utero vertical HIV transmission. IAS 2023, abstract 5727.