Koude snaar poliepectomie is veiliger dan de hete snaar techniek bij het verwijderen van grote niet-gesteelde colorectale poliepen. Het complicatierisico is vrijwel nihil. De methode kan wel als standaardtechniek worden gebruikt, maar niet voor alle typen grotere poliepen. In de presentatie tijdens de UEG Week 2023 wijst Ingo Steinbrück op een zorgvuldige selectie van de poliepen.
De koude endoscopische mucosale resectie (CS-EMR) is al standaardtechniek bij poliepen kleiner dan 10 mm. In een retrospectieve trial leek de methode ook bruikbaar bij poliepen van 20 mm en groter, omdat de kans op terugkeer van de poliep vergelijkbaar was met die bij verwijdering met de hete endoscopische mucosale resectie (HS-EMR). Een prospectieve gerandomiseerde trial moet uitkomst bieden.
In dit onderzoek van de afdeling Gastro-enterologie van het Evangelisches Diakoniekrankenhaus Freiburg, is bij de verwijdering van poliepen ≥ 20 mm gerandomiseerd naar de toegepaste techniek: CS-EMR of HS-EMR. De belangrijkste complicaties van de behandeling waren het primaire eindpunt van de studie, als secundair eindpunt gold onder meer de recidiefkans na 4 maanden.
Het complicatierisico was beduidend minder bij CS-EMR dan bij HS-EMR: 1 versus 8%. Perforatie kwam respectievelijk voor bij 0 en 4%, postendoscopische bloedingen bij 1 en 4,5%. De onderzoekers stelden dat het complicatierisico bij CS-EMR vrijwel verdwenen is.
Bij de follow-up bleek wel dat de kans op terugkeer van alle soorten verwijderde poliepen na CS-EMR groter was dan na HS-EMR: 24,8 versus 15%. Uit een subgroepanalyse bleek dat met name één type poliepen verantwoordelijk was voor dit verschil: de lateraal spreidende tumor (LST) van het nodulair gemengde type. Die poliepen kwamen na 43,8% van de koude resecties en 16,7% van de hete resecties terug. Bij twee andere typen, sessiel gekarteld adenoom en het non-granulair LST, was de terugkeerkans gelijk. Bij homogeen granulaire LST verschilde de recidiefkans wel weer met een kleine 10%.
De onderzoekers zien CS-EMR ook bij grotere poliepen als een veilige standaardmethode, maar wel pas na een zorgvuldige beoordeling van de laesie. De techniek is volgens hen geschikt voor verwijdering van het sessiel gekarteld adenoom, LST van het non-granulaire type, zonder macroscopische tekenen van maligniteit en geselecteerde homogeen granulaire LST’en.
Bron: